”Bitcoin har etablerat sig som en reell tillgång och precis som för guld är priset för en bitcoin det vi kommer överens om att det är.”

ANNONS

Det säger Claire Ingram Bogusz till Svenska Dagbladet, som berättar att hon har följt kryptovalutans utveckling sedan 2012.

Då var hon forskningsassistent på Handelshögskolan i Stockholm. I dag är hon lektor på Uppsala universitet och affilierad forskare på Handelshögskolan, framgår det.

Bitcoin är mer en tillgångsklass än en valuta som uppstod i samband med finanskrisen och syftet var att den bland annat skulle vara oberoende från andra valutor i det finansiella systemet, enligt forskaren som anser att man inte kan kalla bitcoin ”för en bubbla”

Anders Rahm, luttrat finansproffs och numera rådgivare åt förmögna privatpersoner, enligt SvD, uppges ha handlat bitcoin sedan 2015. Han konstaterar att bitcoin är inne på sitt tolfte år.

Han tror inte, säger han, att kryptovalutan är en bubbla. Å andra sidan säger han att han ”gillar att handla bubblor”.

Johan Javéus, chefstrateg på SEB, menar att bitcoin omgärdas av många problem. Men samtidigt uppfyller den kriterierna för att inte vara en bubbla, konstaterar han.

ANNONS
ANNONS

”I en vidare bemärkelse är svaret nej, bitcoin är inte en modern variant av holländska tulpanlökar. Däremot kan bitcoin precis som alla andra tillgångar där det förekommer mycket spekulation ibland bli kraftigt övervärderad”, säger Johan Javéus till Svenska Dagbladet.

Läs även: UBS varnar kunder: Ni kan förlora allt! [DagensPS.se] »