Dagens PS

Efter noteringsfiaskot – fintechjätten i skottgluggen

En ny reglering kan tvinga det kinesiska fintechbolaget Ant Group att bryta upp verksamheten i flera mindre bolag. (Foto: TT)
Nya regleringar kan tvinga det kinesiska fintechbolaget Ant Group att bryta upp verksamheten i flera mindre bolag. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 21 jan. 2021Publicerad: 21 jan. 2021

Kaoset runt Ant Group och Jack Ma fortsätter. Nu har den kinesiska centralbanken offentliggjort ett förslag som kan resultera i att den kinesiska fintechjätten bryts upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya förslaget kan ge kinesiska myndigheter befogenheter att utreda bolag som kontrollerar över hälften av marknaden för online-transaktioner.

Ant Group, grundat av Alibaba-toppen Jack Ma, kontrollerar i dag 55 procent av online-betalningsmarknaden och det nya förslaget kan leda till att fintechjätten bryts upp i flera mindre bolag.

En sådan åtgärd skulle leda till att bolagets värdering rasar ner till cirka 900 miljarder kronor från en toppvärdering på 2 000 miljarder kronor.

Det skriver Bloomberg News.

Ma tillbaka – men inte till ett bättre läge

Dagen PS har tidigare skrivit om hur fintechbolaget Ant Group var tänkt att bli en av fjolårets största fintechnoteringar.

Börsnoteringen stoppades dock av kinesiska myndigheter och efter att Ant Group var tvungna att återbetala pengar till investerare gick Jack Ma under jorden i tre månader.

Jack Ma dök åter upp i veckan. I ett kortare videoframträdande förklarade den kinesiska affärsmannen att han skulle fokusera mer på välgörenhet.

ANNONS

Bedömningen i onsdags var att Mas framträdande symboliserade en förbättrad relation till kinesiska myndigheter.

Dock visade sig bedömningen vara felaktig och nu har den kinesiska centralbanken nu valt att ta i med hårdhandskarna.

Hårt slag

Med det nya förslaget står den kinesika centralbanken redo att utreda Ant Group för monopolbeteende på betalningsmarknaden.

I fall centralbanken bekräftar Ant Groups monopolstatus och väljer att bryta upp bolaget kan värdering på fintechjättens betalningstjänst halveras, skriver Francis Chan, analytiker på analystjänsten Bloomberg Intelligence.

”Ant Groups värdering kan rasa ännu mer om bolagets betalningsverksamhet tvingas att brytas upp på grund av potentiella monopolutredningar av den kinesiska centralbanken”, skriver Chan i en analys.

Läs mer: Alibabas grundare har plötsligt dykt upp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS