Bitcoin rasar efter Kinas nya hårda tag

Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 22 juni 2021
Bitcoin-fond på Nasdaq
Det blir inte direkt handel med bitcoin, utan en fond för företag som tjänar sina pengar på bitcoingrävning. Foto: TT

Bitcoin rasar till de lägsta nivåerna på två veckor, runt 32 000 dollar, efter att Kina beordrat betalningsplattformen Alipay och inhemska banker att inte erbjuda tjänster relaterade till kryptovalutor. 

ANNONS
ANNONS

Institutionerna beordrades också att stänga av betalningskanaler för kryptobörser och plattformar, sade centralbanken People’s Bank of China i ett uttalande, enligt Bloomberg. Sedan tidigare har den kinesiska regeringen slagit ned hårt på så kallad gruvdrift för bitcoin, som slukar mycket energi, vilket irriterar regeringen.

“PBOC-åtgärderna går längre än ursprungligen förväntat. Gruvdrift var fas ett och spekulation är fas två”, säger Jonathan Cheesman, chef på kryptoderivatbörsen FTX, till Bloomberg.

“Känna de kalla vindarna”

Marknadsanalytiker tror nu på fortsatta nyheter om att bitcoin rasar.

“Om, som jag förväntar mig, att tappet i den globala “köp allt”-trenden kommer att fortsätta den här veckan kommer Bitcoin att känna de kalla vindarna”, säger Jeffrey Halley, senior marknadsanalytiker på Oanda Asia Pacific Pte.

Efter att ha fallit under 32 000 dollar per bitcoin återhämtade sig kryptovalutan något under måndagskvällen. Men på tisdagen fortsatte bitcoin ha det tufft i Asien och var ner drygt fyra procent på morgonen i Hong Kong. Vid 9-tiden svensk tid handlades bitcoin till 32 500 dollar per bitcoin.

Värdet har halverats sedan toppen 

Sedan toppen i mitten av april på 65 000 dollar har kryptovalutans värde halverats. Den är dock upp 200 procent räknat på ett år. Skulle bitcoin gå under 30 000 dollar kan det innebära att fallet blir rejält, menar analytiker.

“Det är möjligt att det leder till “tung försäljningsaktivitet” över kryptovalutamarknaden”, skriver Pankaj Balani, vd på Delta Exchange, som är en derivatbörs för digitala tillgångar, till Bloomberg. Han tror dock att bitcoin studsar tillbaka och går över 40 000 dollar i stället de kommande veckorna.

“Det är en avgörande tid för krypto”, säger Chris Weston, forskningschef på Pepperstone Financial Pty, till Bloomberg.

Läs mer: Hedgefonder: 7,2 procent av tillgångarna i krypto om fem år

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.