Klarna bekräftar att de tar in en miljard dollar i en nyemission, och går därmed om de svenska storbankerna SEB, Handelsbanken och Swedbank i värde.

ANNONS

Flera medier, däribland CNBC och Bloomberg, har tidigare rapporterat att betalningslösningsbolaget Klarna skulle ta in en miljard dollar, motsvarande nära 8,5 miljarder svenska kronor, i en nyemission. Nu bekräftar företaget uppgifterna.

Di Digital rapporterar dessutom att kapitalrundan var övertecknad fyra gånger om, enligt uppgifter från Klarna. Efter nyemissionen värderas Klarna till 31 miljarder dollar, motsvarande 262 miljarder kronor.

Går om svenska storbankerna

Med detta går man om SEB, Handelsbanken och Swedbank, med en värdering som stigit 180 procent sedan man senast tog in kapital hösten 2020. Klarna är därmed Europas högst värderade fintechbolag.

Företaget satsar hårt på USA-marknaden, och en börsnotering väntar troligen under nästa år. Sebastian Siemiatkowski pratade nyligen i en intervju med Dagens industri om företagets nya värdering.

”Det är egentligen inte så konstigt. Den amerikanska marknaden är lika stor som alla våra europeiska marknader kombinerade, gånger två. Det går inte att jämföra oss med svenska banker som är aktiva i ett par länder. Om du som Klarna tillhandahåller den här typen av tjänster till en global population finns en enorm potential, det är inte svårare än så”, sa Sebastian Siemiatkowski till Di om den nya värderingen.

Både nya och gamla investerare

Det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia äger drygt 20 procent av aktierna i Klarna, brittiska riskkapitalbolaget Permira och ägaren av danska Bestseller Anders Holch Povlsen har drygt 10 procent vardera av aktierna. Två av grundarna, Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski, har 10 respektive 7,5 procent av aktierna i Klarna.

ANNONS
ANNONS

Det är både tidigare investerare och nya investerare som klivit in med kapital i Klarna i nyemissionen, men företaget vill ännu inte berätta vilka det rör sig om. Nyemissionen har ännu inte registrerats hos Bolagsverket, enligt Di Digital.

Läs mer: Duo gjorde jätteklipp i affär med Klarna – Dagens PS