Ålandsbanken jublar efter att deras sätt att mäta klimatpåverkan, Åland Index, börjat användas av Mastercard och Klarna.

ANNONS

I och med nya samarbeten med fintechjättarna Mastercard och Klarna har Ålandsbanken lyckats få sitt index över klimatpåverkan att bli global standard för korttransaktioners klimatpåverkan, enligt ett pressmeddelande från banken.

”Det här sätter Ålandsbanken på världens hållbarhetskarta”, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

”Det är oerhört stort att vår lösning nu når halva världen.”

Indexet mäter korttransaktioner genom att använda ett genomsnittligt koldioxidavtryck för varje bransch. Det vet alltså om du handlar på en bensinmack eller klädaffär, men inte exakt vad du handlat.

När indexet startade för fem år sedan var det för att ge Ålandsbankens kunder en översyn över sin klimatpåverkan.

”Genom att presentera kortinköpens koldioxidavtryck till alla våra kunder via Mobilbanken och Internetkontoret fick vi möjligheten att nå ut till en bred målgrupp, inte bara till den som redan är intresserad av sin miljöpåverkan. Att få sig en tankeställare är viktigt om man vill nå förändring”, säger Peter Wiklöf.

ANNONS
ANNONS

Sedan dess har banken utvecklat tjänsten, och den erbjuds som en molnbaserad lösning till alla intresserade. Under april har Ålandsbanken landat två storkunder. Åland Index via Mastercard erbjuds sedan 12 april  till alla Mastercards kunder runt om i hela världen och sedan 22 april har Klarna funktionen i sin app.

Läs mer: Perssons favoritbank släpper rekordrapport