Efter fjolårets jätterusning i bitcoin är det många som har tjänat in flera gånger den initiala insatsen. Att inte skatta på vinsten är långt från ovanligt – men Skatteverket kan kräva ut vinskatt flera år i efterhand.

En av de stora faktorerna som ligger bakom kryptovalutors framgångar är anonymiteten och avsaknaden av banker som loggar transaktioner i valutan.

Men efter att en investerare har sålt av sitt kryptoinnehav och kapitalet är tillbaka i det konventionella banksystemet har Skatteverket fortfarande möjlighet att taxera eventuella vinster.

Det rapporterar Omni med hänvisning till TT.

”Vi har möjlighet att göra kontroller baserat på uppgifter vi får från tredje man. Och det även flera år efteråt”, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket, och tillägger att det är ett område som myndigheten vill expandera inom.

Avsaknad av kontrollinstanser

Enligt Skatteverket är det cirka 3 000 personer per år som redovisar sina vinster från affärer med kryptovalutor. Vilket kan röra sig om alltifrån mindre belopp till miljonvinster.

I nuläget regleras beskattning av investeringar i bitcoin på att man frivilligt redovisar – på samma sätt som vid uthyrning av bostäder.

Detta gör att Skatteverket i nuläget inte har någon översikt över bitcoinvinster.

”Mörkertalet är sannolikt ganska stort”, säger Henrik Kisterud.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt ser han att Skatteverket tar en allt mer aktiv roll i regleringen av kryptovinster i framtiden.

”Vi måste vara med på banan”, konstaterar Henrik Kisterud.

Läs mer: Sitter på miljardkonto – har glömt lösenordet