Nya låneförmedlartjänsten Låntagarnas ska utmana etablerade aktörer som Lendo, Avisa och Zmarta. Företaget utmärker sig som ett mer etiskt alternativ med vinstbegränsing, tak för räntorna och regler för att förebygga destruktiv skuldsättning. ”Som systemet ser ut i dag är det riggat”, säger medgrundaren Frej Andreassen. 

Lånejämförelsetjänster som Lendo, Advisa och Zmarta står idag för hälften av alla lån utan säkerhet, skriver Di Digital.

Nya tjänsten Låntagarnas har som företagsidé att verka helt utan aktieutdelningar till företagets ledning. Vinstutdelningsbegränsningen gäller även övriga aktieägare.

”I grunden tycker vi om låneförmedling, att ge kunderna fler alternativ synar bankernas oskick att prissätta lån hur högt de vill i sina egna kanaler. Men som systemet ser ut i dag är det riggat att driva fram överskuldsättning och oinformerade beslut hos konsumenterna – det måste gå att göra på ett annat sätt”, säger medgrundaren Frej Andreassen till Di Digital.

ANNONS
ANNONS

Andreassen har haft flera chefsroller på GE Money Bank och Santander Consumer Bank medan hans medgrundare Andreas Johansson har varit chef på sistnämnda företaget samt varit med och startat Advisa.

Sållar bort låntagare i riskzonen

Låntagarnas har även en regler för vilka krediter de erbjuder kunderna, där de med ränta över 16 procent sållas bort. Detta kombinerat med ett mer försiktigt kundbemötande ska hindra att olämpliga låntagare hamnar i en skuldfälla.
”Vi kommer aldrig försöka ringa upp kunder och försöka övertyga dem att ta ett lån – och siktar på att ha de absolut lägsta räntorna”, säger Frej Andreassen.

Till Di Digital säger Andreassen också att Låntagarnas gör egna kreditbedömningar av varje kund, för att undvika att företaget binder en kund till en lånegivare som gjort en slarvig kreditbedömning.

Läs mer: Konsumentverket kritisk till lånejämförelsesajter [Dagens PS]