Nikolaos Panigirtzoglou, kryptoexpert på investmentbanken JPMorgan Chase varnar för att kursrusningarna i så kallade altcoins är ohållbara och kan leda till en kryptokrasch, rapporterar Business insider.

ANNONS

Altcoins är ett samlingsbegrepp för alternativa kryptovalutor, alltså andra kryptovalutor än de allra största som bitcoin och ether. Den senaste tiden har priset på många altcoins som Cardanos ada, binance coin och solana skjutit i höjden rejält till följd av en hype kring potentiella användningsområden som decentraliserad finans (DeFi) och non-fungible tokens (NFT).

”Stort frågetecken här”

Kryptomarknaden i stort tog stora smällar i förra veckan till följd av vad som ses som ett misslyckande när El Salvador introducerade bitcoin som lagligt betalningsmedel. Men altcoins står fortsatt starka – vilket är en varningssignal enligt Nikolaos Panigirtzoglou, kryptoexpert på investmentbanken JPMorgan Chase.

”Det finns ett stort frågetecken här. Är hypen med cardano, binance, solana och andra alternativ till ethereum berättigad? Kommer det att finnas tillräckligt med trafik i dessa nätverk och plånbokadresser för att motivera den här typen av värderingar?”, säger han till Business Insider. 

Solana upp 318 procent på en månad

Han varnar också för att den här trenden kan leda till en kryptocrash. Han menar att investerare flockats till de kryptovalutor som fortfarande stiger i jakt på vinster när marknaden i stort stått stilla eller gått ned. Solana har till exempel stigit 318 procent den senaste månaden.

”Jag tror att vi skulle kunna upprepa det vi såg i maj”, säger Nikolaos Panigirtzoglou och refererar till att många kryptovalutor dök rejält inför sommaren, efter en vår då altcoins som dogecoin och XRP gått som raketer. Han tycker sig också se likheter med kryptocrashen 2018, som också föregicks av galna rusningar i altcoins och där bitcoin tappade 80 procent av sitt värde.

Det är dock inte alla som håller med – Curtis Ting, Europachef på kryptobörsen Kraken, tycker inte att kursrusningarna i altcoins är en röd flagga, snarare tvärtom.

ANNONS
ANNONS

”En rusning i altcoins hjälper till att diversifiera tillgångsklassen och skapa en feedbackloop som i slutändan kan gynna bitcoinpriset”, säger han till Business Insider.

Läs även: Investerarens guide till solana [Dagens PS]