Kryptobolaget Goobit gjorde succé under premiärdagen och aktien handlades intensivt och bolagets värde rusade.

Goobit driver plattformen BTCX där användare kan växla till sig kryptovalutor.

I samband med sin listning tog inte Goobit in några pengar, därför har inget regelrätt prospekt upprättats. Men i bolagsbeskrivningen som bolaget publicerat inför listningen framgår att det finns frågetecken kring Goobits relation till den svenska banken SEB.

Kan förlora Swish

I slutet av september 2020 sa SEB upp avtalet mellan parterna, vilket innebär att Goobit riskerar att tappa möjligheten att erbjuda sina användare Swish.

Goobit skriver om sin relation till SEB att banken efterfrågade information från Goobit för att kunna bedöma om de uppfyller de krav som följer av penningtvättsregelverket samt vissa compliance krav, för att banken ville se om de kunde fortsätta vara kund hos SEB.

Har inte verkställt uppsägning

SEB har dock inte verkställt någon uppsägning. Huruvida banken planerar att göra det, eller varför den inte gjort det, framgår inte av bolagsbeskrivningen. Goobits vd, Pär Helgosson, kan inte svara på varför uppsägningen inte har verkställts.

“Vi är fortfarande kund till SEB”, säger han Pär Helgosson till Breakit.

Om SEB verkställer uppsägningen kommer BTCX:s användare inte längre kunna använda Swish för att sätta in och ta ut pengar från Goobits tjänst. Bolaget självt bedömer att risken för att SEB verkställer uppsägningen är “hög”.

“Majoriteten av våra flödena kommer från Swish, det är tveklöst så. Vi är ju en svensk aktör på den svenska marknaden” säger Pär Helgosson till Breakit.

ANNONS
ANNONS

Säger att det finns alternativ

Det alternativ till Swish som nämns i bolagsbeskrivningsdokumentet är brittiska Clear Junction. Men Pär Helgosson har svårt att beskriva exakt vad det är för tjänst.

“Vi har reservlösningar för den svenska marknaden”, säger han utan vilja gå in på detaljer. Han säger också att svenska kunder kommer att kunna använda sig av de lösningarna, säger han till Breakit.

Läs mer: Har du rätt krypto? 80 gånger pengarna på fyra månader