”Det blir sådana groteska tal”, anser han.

Dag Lundén forskar i energiförbrukning på Centre for Sustainable Communications på KTH, och han anser att debatten om kryptovalutan Bitcoins miljöpåverkan är överdriven och felaktig.

Det säger han i en intervju med Breakit.

Dag Lundén, som även är miljöchef på Telia i Sverige, inom enheten Technology, säger till sajten att de beräkningar som gjorts på miningprocessen kommer från en och samma källa; han anser också att det handlar om ”skräcksiffror”. Och även om han själv inte räknat just på Bitcoin så har han detaljerat följt energi- och koldioxidutvecklingen i Sverige under många år och utifrån det gjort överslagsberäkningar, framgår det.

Han sågar exempelvis snacket om att bitcoin slukar lika mycket energi som hela Danmark, som det påståtts, och menar att det ”faller på sin egen orimlighet”.

ANNONS
ANNONS

KTH-forskaren anser att det ”blir sådana groteska tal”, som han uttrycker det för Breakit.

”Många av de här bitcoin-siffrorna kommer från samma källa där någon stackare har suttit och räknat och sedan har det fått spridning. Beroende på vilken utgångspunkt man har i sina beräkningar så kan man komma till helt olika slutsatser och då finns alltid risken att hamna väldigt fel”, slår Dag Lundén fast.

Han konstaterar att det är lika svårt att räkna ut bitcoins miljöpåverkans som internets.

”Frågan man också bör ställa sig är om det inte finns några miljöproblem kopplade till dagens befintliga betalningssystem med mynt och papper?” säger han också i artikeln, där han även utgår från att bitcoin-processen kommer att effektiviseras på sikt.

Han äger själv inga bitcoins i dag, framhåller han, men menar att det bara är ”en tidsfråga”.