Nu pratas det på allvar om en spekulationsbubbla.

”Det är väl det troligaste”, säger Di:s Viktor Munkhammar om detta i DiTV:s Börsmorgon.

På bara tolv timmar backade värdet på bitcoin, den största kryptovalutan, med drygt 16.000 kronor.

En översikt på Bitfinex, en av de större börserna för kryptovalutor, som DagensPS kikat på, visar att i stort sett alla kryptovalutor nu dras med i Bitcoins dramatiska störtdykning på marknaden.

Här kan ni själva följa utvecklingen.

”Handeln i kryptovalutor är ökänt volatil. Bara i år har bitcoin vid flera tillfällen återhämtat sig från flera nedgångar på 20 procent för att sedan stiga mot nya rekordnivåer”, skriver Di, som konstaterar – med hänvisning till CNBC – att turbulensen i bitcoin ledde till handelsstopp i flera terminer kopplade till bitcoin, handlade på marknadsplatserna CME och Cboe.

ANNONS
ANNONS

Bitcoinspekulanter har alltså fått ett ”bryskt uppvaknande” på fredagsmorgonen, konstaterar expert i intervju med Omni.

Under morgonen, svensk tid, handlas bitcoin för 12.300 dollar, enligt Bloomberg News.

Det handlar alltså om ett drygt 20-procentigt ras.

Bitcoin-terminen på CBOE har sjunkit 4,6 procent under fredagen till 14.700 dollar medan motsvarande på CME har sjunkit 4,4 procent till 14 650 dollar.

”Investerarna får ett bryskt uppvaknande. Den frenetiska efterfrågan på kryptovalutan och ett begränsat utbud, har lett till att ’osofistikerade investerare’ sitter med innehav på toppnivåerna”, säger Oanda Corps mäklarchef Stephen Innes till Bloomberg, skriver Omni.

Goldman Sachs överväger att sätta upp en särskild desk för att hantera handeln i kryptovalutor som bitcoin. Det uppger källor för Bloomberg News.