Dagens PS

Han stämmer bankerna på 6 miljarder kronor

Svenska storbankerna stal miljardidén bakom mobilt bank-ID
Svenska storbankerna stal miljardidén bakom mobilt bank-ID
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 24 maj 2017Publicerad: 24 maj 2017

I höstas skrev DagensPS om svenske uppfinnaren Stefan Hultberg som hävdade att de svenska storbankerna kapat idén till hela hans livsverk: tekniken i hans bolag Accumulate som enligt honom ligger bakom tjänsten Mobilt Bank-ID.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”De har stulit min idé rakt upp och ner”, sa han då till SvD Näringsliv.

Och nu går Stefan Hultberg från ord till handling. På tisdagen lämnades en 107 sidor lång stämningsansökan in mot företaget Finansell ID-Teknik till Stockholms tingsrätt i vilken it-entreprenören yrkar på det skyhöga skadeståndet 6 miljarder kronor.

”Vi har räknat på detta och det handlar om en väldigt populär tjänst som används av 6 miljoner användare och hanterar över 2,2 miljarder transaktioner i år”, säger han till Breakit.

Sajten har tagit del av de inlämnade dokumenten och radar upp kraven punkt för punkt. Bland annat söker man skadestånd för ”hemligt utnyttjande av teknik”, förlorade intäkter samt ”icke-ekonomisk skada” för bland annat röjande av företagshemligheter.

Den enskilt största posten är den om framtida intäkter.

”Skadan har preliminärt översiktlig uppskattats komma att uppgå till 5,8 miljarder kronor”, står det i stämningsansökan.

Finansell ID-Teknik ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Skandiabanken och Swedbank.

MISSA INTE: Svenskens miljardidé ”stals” av storbankerna  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Polisen varnar för succé-app – kan röja din identitet  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS