Dagens PS

Inför 8 mars: Här har kvinnorna makten

Airbnb-värden Fia Gulliksson. (Foto: TT)
Airbnb-värden Fia Gulliksson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 mars 2017Publicerad: 07 mars 2017

Uthyrning av sin privatbostad har skapat ekonomiska och sociala möjligheter – kvinnliga värdar världen över har hittills tjänat över 10 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här visar en ny undersökning som presenteras av Airbnb inför Internationella kvinnodagen i morgon, onsdag 8 mars.

“Airbnb är ett fantastiskt verktyg för att stärka kvinnor och jämna ut skillnaderna mellan stad och land”, säger Airbnb-värden Fia Gulliksson i pressmeddelandet.

“Airbnb har blivit ett verktyg som hjälper mig att kunna arbeta fritt såsom jag vill och det skapar möjligheter till nya affärssatsningar. Jag älskar att vara företagare, ta ansvar och styra över min egen tid. Airbnb ger också ett extra inkomstben att stå på och mitt liv blir mer dynamiskt.”

Studien visar bland annat följande resultat:
• Sedan Airbnb grundades 2008 har kvinnliga värdar tjänat mer än 10 miljarder dollar världen över, motsvarande ca 90 miljarder kronor

• I Sverige finns det nu över 8 200 kvinnliga värdar, vilket är 35 gånger fler än år 2012.

• Under 2016 tjänade över 200 000 kvinnliga värdar världen över minst 5 000 dollar (eller motsvarande i deras lokala valuta) genom att hyra ut genom Airbnb.

• Inkomsten kan bli väldigt viktig i de länder med utvecklingsekonomier. I Kenya tjänar den typiska kvinnliga värden tillräckligt mycket från Airbnb för att täcka en tredjedel av det genomsnittliga hushållets utgifter. I Indien 31 procent, och i Marocco 20 procent.

• Airbnb uppskattar att över 50 000 kvinnor över hela världen har använt Airbnb för att stödja deras egna entreprenörskap, lansera ett företag eller som direkt investeringskapital för att starta företag.

ANNONS

I går, måndag, berättade DagensPS.se om machofieringen i riskkapitalnäringen. AllBright har gjort jämställdhetsgranskningen och konstaterar att “riskkapitalet trängs vid skampålen”.

Rapporten visar på alarmerande siffror gällande bristen på kvinnor i ledande positioner, bland annat framgår det att endast 3 av totalt 92 partners är kvinnor. I investeringsteamen utgör kvinnor enbart 14 procent.

MISSA INTE: Miljardbransch sågas vid fotknölarna: “Patetiskt”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS