Medan världsekonomin haltar kör Kina om i högerfilen. Det ekonomiska undret visar starka handelssiffror, samtidigt som andra storspelare fortfarande kämpar sig genom pandemin.

Landet drabbades hårt ekonomiskt under det första kvartalet i år. Men som BBC berättar vände jätten lika snabbt och officiella siffror visar att Kinas export i september ökade med 9,9 procent och importen med 13,2 procent.

Handelsöverskottet, blev i september 37 miljarder dollar, fortfarande en blygsam summa i kinesiska mått – eftersom importen ökade kraftigt, att jämför med 59 miljarder dollar i augusti.

ANNONS
ANNONS

IMFs prognoser att världen befinner sig i en lågkonjunktur verkar inte beröra Kina nämnvärt. Fram till slutet av september så nådde landets kombinerade import- och export med andra länder 3,4 biljoner dollar. Det är en uppgång med 0,7 procent och skakar av sig de motgångar som kom i början av pandemin.

Framgången beror, till stor del på, export av hemelektronik, där bland annat vi svenskar tryckt på hemleverans-knappen hos de olika sajterna, och e-handeln har slagit nya rekord i Sverige under pandemin. Även medicinsk utrustning, inklusive personlig skyddsutrustning har sålt som kinesiskt smör.