Det ”ser allvarligt ut”, säger chefsekonom och får stöd av professor och flera andra bedömare om coronavirusets negativa effekter på svensk ekonomi.

ANNONS

Det smittsamma coronoviruset, som nu oroar världen, kan enligt Johan Woxenius, professor i industriell och finansiell ekonomi vid Göteborgs universitet, som SvD talat med, drabba svensk ekonomi hårt.

Han menar att särskilt bilindustrin och elektroniksektorn är utsatta branscher.

”Det som kan påverka oss på kort sikt är om vi i våra produktionssystem har enskilda elektroniska komponenter som flygs hit och som vi är beroende av för att färdigställa en bil eller maskin”, säger han till tidningen och framhåller att kinesiska Wuhan, mångmiljonstaden och centrum för virusutbrottet, har fler invånare än hela Sverige och samtidigt en stor bilindustri.

Patrik Tingvall, chefsekonom på Kommerskollegium, tycker att läget är svårbedömt vad det gäller risken för global smittspridning.

”Det är lite vänta-och-se-läge nu. Men det ser allvarligt ut”, säger han till Svenska Dagbladet där även flera andra experter uttalar sig och konstaterar att många nu söker information och försöker få grepp om situationen och vad som händer härnäst.

Någon tror att det bara blir ”ett hack i kurvan” finansiellt och ur branschsynpunkt, medan någon annan befarar att även svensk detaljhandel kan åka på ett ekonomiskt bakslag som en effekt av coronaviruset.

ANNONS
ANNONS

Sverige har, framgår det, en betydande handel med Kina. Under 2018 lyfte Sveriges import från Kina med 11,5 procent till drygt 80 miljarder kronor, enligt siffror från Kommerskollegium som det refereras till.

Även kinesisk turism i Sverige väntas få ett reellt avbräck till följd av viruset, säger en expert i artikeln.