Dagens PS

Warren Buffett tar sikte på Japan

Warren Buffett ser stora möjligheter i Japan
Regn över Tokyo. Nu kan det bli ett penningregn. Legendariske investeraren Warren Buffett tror på investeringar i Japan efter nya räntebesked. (Foto: Kiichiro Sato/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Warren Buffetts Berkshie Hathaway planerar globala yen-obligationer. Nu kommer spekulationer om mulitimiljardärens planer kring Japan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra månaden skrotade japanska centralbanken, Bank of Japan, den negativa räntan.

Alla tecken tyder på att bankens chef Kazuo Ueda inte kommer att höja räntorna igen i första taget och därmed har ett perspektiv på investeringar i Japan skapats.

Warren Buffetts Berkshire Hathaway planerar en försäljning av yen-obligationer på de globala marknaderna.

Berkshire Hathaway skulle då bli den första stora utländska skuldemittenten som startar en affär i yen efter Bank of Japans besked.

Affär i närtid

Det amerikanska konglomeratet har gett bankerna mandat för ett potentiellt benchmark-SEC-registrerat obligationserbjudande, enligt källor till Bloomberg som säger att affären kan lanseras ”inom en snar framtid”.

”Berkshires plan att sälja en yen-obligation ökar spekulationerna om att företaget kan göra fler japanska affärer”, säger Atsuko Ishitoya, strateg hos Daiwa Securities.

Fart på börsaffärerna har man i vilket fall skapat. Aktien i Mitsubishi steg så mycket som 2,8 procent, Sumitomo 2,3 procent och Marubeni 1,9 procent medan Topix ökade 0,9 procent, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Följer tidigare mönster

Det följer ett mönster från förra året då aktieköp av Warren Buffett bidrog till att driva fram uppgångar på den japanska börsen, samtidigt som analytiker försökte lista ut vad Buffetts nästa drag skulle bli.

Det amerikanska företaget vände sig senast till marknaderna för yen-obligationer i november, med en affär på 122 miljarder yen, motsvarande 803 miljoner dollar.

”Perfekt tidpunkt”

“Timingen för utlänningar att investera i japanska företag kunde inte vara bättre”, säger Shunsuke Oshida, chef för kreditanalys på Manulife Investment Management Japan, om läget nu.

“Med ledningsreformerna och Tokyobörsens budskap till kapitalmarknaderna är det rimligt att fler och fler företag blir investerarvänliga och därför är det läge för utländska investeringar i de japanska företagen”.

”Investerarvänliga”

Buffett skrev i sitt årliga brev till investerare i slutet av februari att japanska handelsföretag har investerarvänliga policyer, vilket drivit på spekulationer om att vill öka sina andelar i japanska företag.

ANNONS

Berkshire Hathaway har finansierat det mesta av sina nuvarande japanska investeringar genom yen-obligationer, påpekade Buffett i brevet.

“Berkshire har emitterat stora belopp tidigare, överstigande 100 miljarder yen, vilket visar att det har lyckats attrahera ett brett spektrum av investerare”, konstaterar Kazuma Ogino, senior kreditanalytiker hos Nomura Securities.

Läs mer:

Reallönerna fortsätter nedåt i Japan. Dagens PS

Blandat i Asien – Japans yen på 34-årslägsta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS