Dagens PS

Volvo störtdyker i börsöppningen

AB Volvo
AB Volvo störtdyker i börsöppningen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 mars 2021Publicerad: 23 mars 2021

Fordonsjätten AB Volvo störtdyker i börsöppningen efter beskedet om produktionsstopp i företagets fabriker på grund av halvledarbristen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I börsöppningen backar OMXSPI-indexet 0,3 procent medan storbolagsindexet faller 0,9 procent. Det storbolag som drar ner det senare indexet är AB Volvo, som tappar runt sju procent i börsöppningen.

Anledningen är rapporterna om att Halvledarbristen påverkar Volvos vinst och kassaflöde, som Dagens PS rapporterat om.

Fordonsjätten tvingas genomföra stoppdagar, där produktionen stannar, i den globala tillverkningen av lastbilar. Stoppen beräknas pågå mellan två och fyra veckor beroende på produktionsanläggning.

”Vi kan inte säga något mer än att två till fyra veckors stopp är den bästa bedömning vi kan göra i nuläget”, säger presschefen Claes Eliasson till Di och klargör att ”sikten är väldigt grumlig just nu”.

Halvledarbristen har varit en ständigt återkommande huvudvärk för fordonssektorn i år.

”Den globala försörjningskedjan för såväl halvledare som för andra komponenter är för närvarande mycket instabil och osäkerheten om utvecklingen är stor”, skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

Dessutom sänkte Danske Bank under tisdagsmorgonen sin rekommendation för Volvo-aktien till behåll från tidigare köp. Även detta spelar in när Volvo störtdyker i börsöppningen. Aktien pendlade under förmiddagen mellan minus 6 och minus 8 procent. Vid lunchtid handades den till drygt minus sju procent.

Läs mer: Halvledarbristen påverkar Volvos vinst och kassaflöde – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS