Dagens PS

Väntat börskaos blev ett glädjeskutt

Det blev ingen turbulens på Stockholmsbörsen efter valdagen
Det blev ingen turbulens på Stockholmsbörsen efter valdagen
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 sep. 2018Publicerad: 10 sep. 2018

Stockholmsbörsen går upp – mot alla odds. Är du i vinnarcirkeln?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsupptakten var trevande, skriver Di, dagen efter valrysaren. Men sedan har Stockholmsbörsen ryckt upp sig och utmärker sig nu som en av börsvinnarna i Europa. Tidningen uppger att storbolagsindexet klättrat drygt en halv procentenhet vid lunchtid och att det är bankaktier som agerar draglok med SEB (+1,79 procent) i täten.

Det är inte bara börsen som går bättre än förväntat, även på valuta- och räntemarknaderna är rörelserna små och enligt Di handlas kronan i dag “till i princip oförändrad kurs mot euron och dollarn jämfört med stängningskurserna på fredagskvällen före valhelgen”.

Att bankerna stiger beror dels på att marknaden tolkar det som att Socialdemokraterna får svårt att driva igenom den aviserade bankskatten till följd av att de rödgröna blocket och det borgerliga blocket med allianspartierna praktiskt taget blev lika stora efter valet – med SD som vågmästare, dock med reservation för att Sverigedemokraterna inte infriade opinionsmätningarnas förväntan då partiet blev tredje största parti med drygt 17 procents väljarstöd.

Bankerna har också, enligt analysen, fått eld i baken av att det befarade kronkaoset uteblivit.

Så här skriver Ulf Petersson på Di.se:

“Den politiska osäkerheten i Sverige består även efter valet och alla räknar med att det kommer att ta tid innan vi får en beslutsför regering. Men ur ett finansmarknadsperspektiv är detta inte särskilt oroande eftersom den numera har vant sig vid att det tar tid för de europeiska länderna att forma nya politiska konstellationer efter val. Hade däremot de politiska flankerna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gått fram ännu starkare hade internationell finanspress fortsatt att ha blickarna riktade på Sverige. Valresultatet gör att Sverige nu inte sticker ut i ett europeiskt perspektiv och därmed ramlar nyheterna om det svenska valet långt ned i nyhetsflödet.”

Det som skulle kunna sätta press på Stockholmsbörsen nu är om det blir ett extraval, konstaterar han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS