Dagens PS

USA: Tioåriga statsräntan slår nytt rekord

statsräntor
Statsräntorna slår nya rekord i USA. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Räntorna på amerikanska statsobligationer fortsätter uppåt. Den tioåriga statsräntan slog ett nytt rekord på onsdagen då den steg över 4,9 procent för första gången sedan 2007.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De amerikanska statsräntorna befinner sig på höga nivåer, där den tioåriga räntan under onsdagen steg med sex punkter till över 4,9 procent, samtidigt som femåringen även den nu hamnar på över 4,9 procent, nivåer som inte heller har setts sedan 2007.

För tvååringen ligger räntan på runt 5,2 procent, en nivå som inte har setts sedan 2006, innan finanskrisen bröt ut.

Höga statsräntor leder till att Fed bromsar in

De höga statsräntorna kan få Federal Reserve att hålla igen med fler kommande räntehöjningar, men investerare väntar nya besked i veckan från bland annat Fed-bossen Jerome Powell om vad som händer framöver. T

rots höga räntor och andra globala orosmoln verkar de amerikanska konsumenterna vara på gott humör – där detaljhandelns försäljningssiffror för september ökade med 0,7 procent för månaden, och därmed slog förväntningarna som låg på 0,3 procent, berättar CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

“Premium” skapar huvudbry

På sistone har även en annan debatt kommit mer upp till ytan, nämligen termen “premium”, där vissa finansiella modeller har antytt att den har stigit kraftigt – vilket driver en stor del av den senaste uppgången i statsräntorna.

Det är samtidigt svårt för investerare att definiera vad “premium” verkligen är, eftersom termen kan innefatta allt från ett ökat utbud av obligationer till osäkerheten om de långsiktiga inflationsutsikterna.

ANNONS

Det blir dock knepigt att mäta “premium” eftersom det inte finns något perfekt sätt att veta vad investerare tror att räntorna kommer vara i framtiden, skriver WSJ.

Läs även:

Asienbörserna stiger på fallande USA-räntor – Dagens PS

Ekonomiprofessorn: Jag har rätt och Fed har fel – Dagens PS

Wall Street-gurun ser rejält dipp framför sig – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS