Storbanken blockerar, uppger Di, medarbetare från att lämna krypterade nyhetstips till journalister.

ANNONS

Medarbetarna kan inte längre vända sig till SVT och ”Uppdrag granskning” och berätta om exempelvis misshållanden i banken efter ”Uppdrag gransknings” avslöjande om misstänkt penningtvätt för motsvarande 40 miljarder kronor i Swedbanks baltiska verksamhet.

Storbanken bekräftar för Dagens Industri att möjligheten för de anställda att lämna krypterade meddelanden till SVT är stoppad – när medarbetarna är på jobbet – men hävdar att åtgärden vidtagits för att skydda banksekretessen.

Swedbank har tidigare gjort en granskning av bankkundernas transaktioner med Danske Bank, men vägrar trots aktieägarnas önskemål och regeringens uppmaning att uppvisa resultatet av kartläggning. I stället har banken tillsatt en extern utredning för att utreda anklagelserna som lagts fram i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Banken tvingades som Dagens PS tidigare berättat, med hänvisning till Affärsvärlden, att byta ut den externa granskaren sedan det framkommit att den första utredaren själv var föremål för en utredning om inblandning i misstänkt penningtvätt i Danske Bank-härvan.

Och trots att Swedbank påstår sig vara en ”öppen” bank som är ”transparent”  med ett ”ärligt” uppsåt kan anställda, från sin arbetsplats, alltså inte längre lämna nyhetstips till SVT-journalister.

ANNONS
ANNONS

Swedbank är den enda storbank på Stockholmsbörsen som agerat på detta vis, konstaterar Di, som även berättar att finansmannen och visselblåsaren Bill Browder nu anmäler Swedbank till flera myndigheter, bland annat Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Rikskriminalpolisen.

Läs även: Fi skärper tillsynen av penningtvätt [DagensPS.se] >