Dagens PS

Swedbank slänger ut Carl Bennet-aktien

Swedbank har sett över sin fokusportfölj och valt att göra sig av med finansmannens Carl Bennets bolag efter att aktien haft en tuff vår.
Swedbank har sett över sin fokusportfölj och valt att göra sig av med finansmannens Carl Bennets bolag efter att aktien haft en tuff vår. (Foto: Tomas Oneborg SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

“Avsevärt ökad osäkerhet” tycker Swedbanks analytiker om finansmannen Carl Bennets bolag och väljer nu att plocka bort den från storbankens fokusportfölj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank har återigen sett över sin så kallade fokusportfölj. Modellportföljen för kunder som vill ha ett knippe av de bästa aktierna med förhoppningsvis god avkastning utvalda av bankens experter.

Bennet kontrollerar 50 procent av rösterna

I mars valde banken exempelvis att plocka in flera fastighetsaktier i fokusportföljen vilket i efterhand visade sig vara ett klokt drag.

I samband med det så valde Swedbank också att peta värmepumpstillverkaren Nibe (börskurs Nibe). Också det ett smart beslut så här i efterhand gällande aktien som haft en tuff börsvår.

Nu har Swedbank sett över sin portfölj igen och landat i att en ny aktie får lämna.

Det handlar om finansmannen Carl Bennets medicinteknikbolag Getinge (börskurs Getinge) där miljardären kontrollerar 50 procent av rösterna.

Aktien har tappat 18 procent sedan årsskiftet, mycket på grund av beskedet från amerikanska FDA för ett par veckor sedan där man gick ut och varnade för att använda vissa av Getinges produkter.

ANNONS

Senaste nytt

Sänkt från köp till behåll

ANNONS

”Efter det att FDA skickat brev till vårdgivare, där de informerat om de säkerhetsproblem som finns relaterade till produkter som Getinge har inom hjärtassistans och ECMO, ser vi att osäkerheten ökat avsevärt”, skriver Swedbank enligt Aktiespararna.

Swedbank sänkte i samband med FDA-nyheten riktkursen för Carl Bennets Getinge till 225 kronor och behåll, från tidigare 257 kronor med en köprekommendation.

“Vår bedömning är också att investerarintresset mest sannolikt kommer att vara dämpat under en tid framöver, även om den kraftiga prisnedgången som skett torde begränsa ytterligare nedsida i aktien” skriver Swedbank.

Just nu handlas Bennet-aktien för 183 kronor vilket alltså är runt 20 procent lägre än Swedbanks sänkta riktmärke.

Läs mer:

USA varnar för produkter – Getinge faller på börsen. Dagens PS

Dubbla köpråd för Bennets bolag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS