En svensk affärsman upptaxeras av Skatteverket med över 110 miljoner efter att ha fastnat i Panama-läckan, rapporterar Nyhetsbyrån Siren enligt Di.

ANNONS

Mannen identifieras med att han har koppling till den tidigare Trelleborg-vd:n Kjell Nilsson, som även han var en av de som tidigare hade företag i Panama knutet till advokatbyrån Mossack Fonseca.

Advokatbyrån var föremålet för den så kallade Panama-läckan där mer än 200 000 offshore-konton som använts för att gömma pengar avslöjades av den internationella journalistorganisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Uppgifter från Panamaläckan finns med i Skatteverkets underlag för beslut om upptaxering av mannen för åren 2015-2017.

”Ditt svenska företagsengagemang har genererat mångmiljonvinster som du kanaliserat till utländska bolagsstrukturer i Luxemburg, Cypern och Förenade Arabemiraten”, skriver Skatteverket.

Mannen delar inte skatteverkets bild om att han ska vara fullt skattskyldig i Sverige då han utvandrade 2008. Men myndigheten bedömer att både privata och affärsmässiga faktorer och han ska upptaxeras, enligt Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS
ANNONS

Skatteverket krävde även in 17 miljoner kronor från samma man på liknande grunder 2018.

Läs även: Panamaläckans högborg jämnas med marken [Dagens PS]