Scandic rusar efter omvänd vinstvarning

Uppdaterad: 15 okt. 2021Publicerad: 15 okt. 2021
Scandic omvänd vinstvarning
Scandic överträffar analytikernas förväntningar rejält. (Foto: TT)

Hotellkedjan Scandic stiger 10 procent på börsen efter att bolaget gjorde en omvänd vinstvarning och släppte starka resultatsiffror.

ANNONS
ANNONS

Scandics delårsrapport skulle släppas den 28 oktober men bolaget lämnade under fredagsmorgonen preliminära siffror för det tredje kvartalet – där Scandic gör en omvänd vinstvarning.

Scandic had en omsättning på 3 734 miljoner kronor det tredje kvartalet och ett justerat ebitda-resultat på 709 miljoner kronor. Enligt nyhetstjänsten PLX låg analytikernas förväntningar på ebitda-resultatet kring 324 miljoner kronor. Företaget sänkte sina nettoskulder med 500 miljoner kronor under kvartalet.

Det förbättrade resultatet beror främst på en ökad aktivitet bland resenärerna. Scandics beläggningsgrad det tredje kvartalet låg på 55,1 procent, och det är en siffra som stiger. Bolaget har också vunnit upphandlingar hos den norska staten för karantänboenden.

”Förbättringen har drivits av god efterfrågan från inhemskt fritidsresande under sommaren. Framförallt har det skett en tydlig förbättring i huvudstäderna från historiskt låga nivåer med stöd av lättade restriktioner för sammankomster och restauranger,” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Ett otroligt bra resultat”, säger Scandics finanschef Jan Johansson till Dagens industri.

”Vi ser att bokningsaktiviteten ökar från dag till dag i egentligen alla segment”, säger han.

Hotellkedjan ligger dock fortfarande en bra bit under nivåerna som gällde före pandemin då bolaget omsatte 5 195 miljoner kronor. Scandics aktie är den tredje mest blankade på Stockholmsbörsen, de korta positionerna uppgår till 4,4 procent av kapitalet. Aktien handlas upp 10,67 procent vid 9.30 tiden på fredagsmorgonen.

Läs även: Scandic ser ökad bokningstrend – affärsresandet tar fart

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.