Dagens PS

Satsar mot AI-boomen: 355 miljarder blankade i Nvidia

Nvidia
Aktier värda 34 miljarder dollar är blankade i Nvidia. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Nvidia rusar mot börstoppen – men det är inte alla som tror att de kommer fram. 355 miljarder kronor är satsade på att bolaget kommer att falla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AI- och mikrochip-bolaget Nvidia har gjort en otrolig resa på börsen de senaste åren, på fem år är aktien upp över 3 000 procent. Hittills i år är aktien upp 155 procent, och bolaget utmanar nu på allvar Microsoft och Apple om tronen som världens största bolag baserat på börsvärde, även om torsdagen innebar ett tapp på 2 procent.

Men det är inte alla som tror på AI-boomen. Nvidia har också överlägset flest så kallade “short bets” (blankningar) mot sig av storbolagen, för 34 miljarder dollar, motsvarande 355 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som Apple och Tesla som följer därefter på blankningslistan av storbolagen, enligt en rapport från analysföretaget S3 Partners som Reuters refererar till.

Att blanka en aktie innebär att man “lånar” aktier och säljer dem vid en viss aktiekurs i förhoppning om att aktien ska falla och man kan köpa tillbaka aktien för ett billigare pris vid senare tillfälle, och sedan behålla vinsten som blir.

Nivån motsvarar dock bara runt en procent av Nvidias börsvärde. Bland mindre bolag kan nivån vara betydligt högre. Den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen är exempelvis Scandic Hotels, där är 19,3 procent av aktiekapitalet blankat.

Läs även: Nvidia – nu bara Apple och Microsoft högre värderat (Dagens PS)

Läs även: Nvidias grundare börjar 04.00 varje morgon (Dagens PS)

Läs även: Techundret Nvidia gör det igen – går om Apple (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS