Dagens PS

Sampo säljer aktier i Nordea för 7,7 miljarder

Finska Sampo, med Björn "Nalle" Wahlroos är styrelseordförande.
Finska Sampo, där Björn "Nalle" Wahlroos är styrelseordförande, har sålt 73 miljoner aktier i Nordea. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 sep. 2021Publicerad: 10 sep. 2021

Nu står det klart att den finländska finanskoncernen Sampo säljer ytterligare aktier i Nordea för upp emot 7,7 miljarder kronor. Sampo minskar därmed sitt ägande i storbanken från 11,9 procent till 10,1 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordeas största ägare Sampo har varit tydliga att de vill fortsätta skala av ägandet i storbanken för att istället fokusera på försäkringssidan.

73 miljoner aktier

Under torsdagen stod det klart att Sampo säljer 73 miljoner aktier, betydligt färre än de 162 miljoner aktier som dumpades i maj.

”Nordea har varit den bästa nordiska storbanken, och en av de bästa europeiska ban- kerna, i år så de här kurserna är bra för Sampo. De känner att de får mer betalt för sitt ägande än tidigare och det gör att de är villiga att sälja ned sig”, kommenterar Johan Ström, analytiker på Carnegie, till Di.

Att ägandet ligger strax över tio procent tror Johan Ström kan ha att göra med “vissa skatteeffekter som kickar in för finländska bolag om man äger mer eller mindre än så”.

“Det kan också vara att de är säkra på att få ett bra pris på just 1,8 procent så de väljer att sälja i mindre delar”, säger han.

Aktien gått bra

Det har gått bra för Nordeaaktien – den har gått upp med nästan 60 procent sedan årsskiftet, vilket kommer locka köpare, menar Christoffer Adams, Kepler Cheuvreux analytiker.

ANNONS

”Det borde vara en bred aptit på Nordeaaktier för tillfället. Marknadens syn på Nordea har förändrats, och tittar du på verksamheten har de förbättrat sin exponering mot företagskunder”, säger han.

Den senaste affären beräknas vara värd uppemot 7,7 miljarder kronor, baserat på torsdagens stängningskurs på strax över 105 kronor.

Extrautdelningar framöver

Carnegies Johan Ström tror vidare att försäljningen kommer leda till extrautdelningar eller återköpsprogram från Sampo där bolagets fokus kommer vara mot If – ett försäkringsbolag som Sampo äger.

“Det är positivt för aktien generellt sett”, säger han.

Läs även: Sampo – ny miljardförsäljning av Nordea-aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS