Bakgrunden är skandalerna i banken, uppger Svenska Dagbladet.

ANNONS

”Med anledning av uppgifterna tittar vi nu på möjligheten att byta bank, men avvaktar den pågående utredningen”, skriver Roger Berzell, Socialdemokraternas kassör, i ett mejl till SvD.

Flera kunder uppges redan ha lämnat Swedbank i spåren av skandalerna med penningtvättsanklagelser och misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri.

Det sista var droppen som fick bägaren att rinna över hos flera storägare inför Swedbanks årsstämma. Beskedet var att bankens vd och koncernchef Birgitte Bonnesen inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Kort efteråt meddelade Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark att Bonnesen entledigats av styrelsen.

Samtidigt är härvan långtifrån utredd och även om styrelsen fått ansvarsfrihet är långtifrån alla nöjda med de svar som banktopparna ger. Kritikerna är många och kravet, inte bara från aktieägare och kunder utan även från politiskt håll,  är att banken lägger alla kort på bordet.

Nu överväger dessutom, skriver Svenska Dagbladet, flera fackförbund och politiska partier att lämna Swedbank.

”Man blir upprörd och bedrövad”, säger Anna Ryding, kassör och 2:a vice ordförande på fackförbundet Transport, till SvD och förklarar att frågan står på agendan under förbundsstyrelsens nästa sammanträde.

ANNONS
ANNONS

Även S funderar på att lämna Swedbank. I likhet med Transport bytte Socialdemokraterna bank, från Nordea till Swedbank, när Nordea tog beslut om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, som alla är Swedbankkunder, följer nu utvecklingen i Swedbank-härvan för att se om det kan bli aktuellt att byta bank.