Dagens PS

Rysktalande ukrainare i öst – inte längre pro-ryska

Den långa belägringen av Mariupol, som tidigare var en av Ukrainas mest pro-ryska städer, bidrar till att många ryskspråkiga ukrainare inte längre är pro-ryska.
Den långa belägringen av Mariupol, som tidigare var en av Ukrainas mest pro-ryska städer, bidrar till att många ryskspråkiga ukrainare inte längre är pro-ryska. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Ryssland fokuserar nu större delen sitt krig till östra Ukraina där landets gamla industriella hjärta, Donbass finns.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kontrollerar ryska styrkor delar av Ukrainas södra område och den långa belägringen av Mariupol har orsakat en humanitär katastrof, det skriver BBC.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj lovar att militären kommer kämpa för varje meter av Ukraina och några av landets bäst tränade styrkor är redan utstationerade i de östra delarna på grund av de ryskstödda separatister som länge funnits där.

Mest rysktalande befolkning

När Vladimir Putin talar om Donbass, menar han Ukrainas gamla kol- och stålproduktionsområde. Han menar de två östliga regionerna Luhansk och Donetsk som ligger i den södra delen av Ukraina och sträcker sig från Mariupol i söder ända till den norra gränsen mot Ryssland.

Mer än en tredjedel av området har beslagtagits av ryska legosoldater efter det att Ryssland annekterade Krimhalvön år 2014. Donbass är övervägande befolkat av rysktalande människor och Ryssland har ett flertal gånger talat om att “befria” dem.

Inte längre pro-ryska

Trots att dessa områden till stor del är rysktalande är de inte längre pro-ryska.

“Mariupol var en av de mest pro-ryska städerna i Ukraina och att jämna den med marken är bortom mitt förstånd”, säger försvarsspecialisten Konrad Muzyka, chef för Rochan Consulting, till BBC.

ANNONS

Den 18 april deklarerade Volodomyr Zelenskyj att ryska trupper hade påbörjat slaget om Donbass, som han menade att de länge har förberett sig för. Redan den 25 mars hävdade Ryssland att de kontrollerade 93 procent av Luhansk-regionen och 54 procent av Donetsk.

Ogrundade anklagelser

Innan kriget erkände Vladimir Putin Luhansk och Donetsk som självständiga från Ukraina. Men Ryssland är långt ifrån att ha kuvat hela området och även om de skulle utropa seger är det ett väldigt stort område att kontrollera. 

Vladimir Putin har upprepade gånger ogrundat anklagat Ukraina för folkmord i öst och konflikten som pågått där sedan 2014 har krävt mer än 14 000 liv, 75 procent av dödsfallen har orsakats av strider mellan de stridande parterna.

“Folkomröstningar” planeras

Troligen är Rysslands nästa steg att annektera Donbas och andra angränsande områden, precis som de gjort med Krim efter en misskrediterad folkomröstning 2014. Den ryska marionettledaren i Luhansk har redan talat om att inom en nära framtid hålla en folkomröstning och det finns rapporter som tyder på att det planeras “folkomröstningar” i både Luhansk och Donetsk i mitten av maj.

Ukraina tror att Ryssland inte bara vill ha full kontroll över Donbass, utan även över Kherson, som ligger nordväst om Krim, och Zaporizhzhya. Det skulle ge Ryssland kontroll över en landyta som sträcker sig längs med Ukrainas sydkust mot Svarta havet, upp till den ryska gränsen och kontroll över vattenförsörjningen till Krim.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Zelenskyj: Ryska offensiven i Donbass inleddes i natt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS