Dagens PS

Rysk motståndskraft förvånar oligarken

oligark
Ryska oligarken Oleg Deripaska dömer ut västs sanktioner i ljuset av att Rysslands ekonomi tycks stå stark. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Ryssland har klarat sanktionerna från väst förvånansvärt bra och återkommande rapporter pekar på en överraskande tillväxt i ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oligarken Oleg Deripaska, grundare av Rysslands ledande aluminiumproducent Rusal och dess moderbolag En+, tillika en av Rysslands mest rikaste personer, är en av dem som uttrycker “förvåning” över motståndskraften i rysk ekonomi.

Samtidigt menar han att sanktioner inte rätt väg för att få stopp på det pågående kriget och eventuellt få till stånd ett regimskifte i Moskva.

Oligarken: Allvarligt misstag från väst

Fortfarande är många länder alltför beroende av Rysslands naturresurser, menar han, och kallar det “ett allvarligt misstag” att tro att sanktionerna skulle knäcka Ryssland och få slut på kriget mot Ukraina.

Oleg Deripaska, som själv står under sanktioner från både USA och EU, intervjuas i Financial Times där han tonat ner sin tidigare kritik mot konflikten.

Kreml straffar kritiker inom den ryska eliten med höga skatter och beslag av tillgångar, vilket kan vara orsak till hans mjukare linje i synen på konflikten.

Deripaska, en av få i hans position som tidigare ventilerat sina åsikter om kriget, efterlyser nu en fredlig lösning från båda håll.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sanktionerna är inte lösningen på konflikten

Men västmakternas sanktioner kommer inte att bidra till det, säger han till FT, som konstaterar att Rysslands handel bara med Kina ökat 32 procent på årsbasis under åtta första månaderna i år.

Den ryska handeln med Indien har tredubbalts under årets första halvår.

Oleg Deripaska ser hur flera länder erbjuder Ryssland “en livlina” och slår fast att dessa länder har inga planer på att ansluta sig till västs sanktioner.

Oligarken trodde tidigare att många ryska privata företag skulle kollapsa, därför är han förvånad över den flexibilitet som företagen nu visar upp, den ryska ekonomin har hittat “sitt sätt att fungera” och det är “framgångsrikt”, säger han till FT.

I stället för en isolerad rysk ekonomi har nya handelsförbindelser upprättats vid sidan av ökade investeringar i inhemsk produktion, konstaterar han.

Läs även: Finlands Bank: Därför växer rysk ekonomi Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS