Dagens PS

Ryanair går mot rekordvinst – tack vare höjda priser

Ryanair
Ryanair ser ut att gå mot en rekordvinst. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

Ryanair höjde priset på sina flygresor med 24 procent i sommar. Nu är lågprisbolaget på god väg att nå rekordstor vinst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att kostnaden för att flyga med Ryanair ökade med närmare en tredjedel under sommaren, ökade antalet resenärer med 11 procent.

Så många som 105 miljoner flög med det brittiska lågprisbolaget under perioden mars till augusti.

Därför rapporterar Ryanair närmare 60 procent mer i vinst för perioden: 2,18 miljarder euro i reda pengar, rapporterar BBC.

Tack vare att flygbolagen sett en markant ökning av resesugna efter coronapandemin, är chanserna nu stora att Ryanair når rekordresultat.

Läs mer: Fortsatt hög efterfrågan på flygresor

58 euro per resa

“Vi är glada att kunna rapportera ett starkt halvårsresultat tack vare påskens och sommarens flygresor”, säger Ryanairs vd Michael O’Leary.

Priset för en flygresa med Ryanair landade på i genomsnitt 58 euro, vilket hjälpte bolaget att kompensera för ökade bränslekostnader.

Ryanair uppger också att flygresebokningarna under årets sista månader ligger på en stabil nivå, där toppen föga förvånande nås under juletid.

Läs mer: Därför väntas flyget öka med miljarder

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Helårsresultatet väntas slå rekord

Dock flaggar man nu för att helårsresultatet med stor säkerhet kommer att påverkas av de ökade bränslekostnaderna. Trots detta väntas helårsresultatet att slå rekord, med en vinst på mellan 1,85 och 2,05 miljarder euro.

Detta förutsätter enligt bolaget att inga “oväntade händelser”, i stil med Ukraina och Gaza, uppstår fram till mars 2024.

EU tänker sätta press på flygbolagen

Ryanair är inte det enda flygbolaget som rapporterat rekordvinster efter sommaren. Detta har fått EU att påbörja en utredning kring varför man höjt priserna med så mycket.

Nu vill EU sätta press på flygbolagen om större transparens i vilka faktorer det är som faktiskt driver prissättningen, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat om.

Läs mer:

Det stör vi oss mest på under flygresan

Missa inte:

Här är drycken som smakar allra bäst uppe i luften

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS