Värdet av Rysslands oljeintäkter faller kraftigt i takt med oljepriset och är ned 30 procent sedan i juni, enligt beräkningar av Bloomberg.
Rysslands oljeintäkter har fallit 30 procent sedan juni
Mest läst i kategorin
Flödena av rysk olja har ökar något de senaste veckorna, men långt ifrån tillräckligt för att kompensera för prisutvecklingen. Snittpriset för uralolja har nu gått under det pristak på 60 dollar per fat som USA och EU försökt få till efter Rysslands invasion av Ukraina 2022.
Nordsjöoljan Brent, som brukar räknas som världsmarknadens riktmärke, handlas strax över 70 dollar per fat.
Kinas tillväxt drar ned efterfrågan
Bloomberg uppskattar att intäkterna fallit med 30 procent sedan i juni, och nu är på sin lägsta nivå sedan i februari, runt 1,5 miljarder dollar per vecka. En sjunkande tillväxttakt i ekonomin i Kina, Rysslands viktigaste handelspartner, tros vara den största orsaken till att oljepriset sjunker.
Ryssland har också lovat att sänka sin oljeproduktion ordentligt under oktober och november, för att kompensera för att de pumpat upp mer olja än de förhandlade kvoterna inom OPEC+. De ska också begränsa produktionen ytterligare mellan mars och september nästa år. Bloomberg rapporterar att andra länder i oljealliansen pressat Ryssland att följa sina kvoter.
Plundrar statliga förmögenhetsfonden
De fallande oljeintäkterna är ett hårt slag mot Rysslands ekonomi. Vladimir Putins krigsmaskin i Ukraina kostar mycket pengar, och för att hålla ekonomin vid liv plundrar Ryssland sin egen statliga förmögenhetsfond, enligt en analys från det svenska finansdepartementet och andra EU-länder.
Läs även: Så påverkas Ryssland av det låga oljepriset (Dagens PS)
Läs även: Oljemarknaden: Ryssland tar Indien – Norge tar EU (Dagens PS)
Läs även: Granskning: IMF sätter Ryssland under luppen (Dagens PS)
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.