Dagens PS

Ryskt guld fortsätter flöda – rundar sanktionerna

Ryskt guld tar vägen via UAE – fortsätter flöda
Ryskt guld når fortfarande världsmarknaden trots sanktionerna. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 25 maj 2023

Ryskt guld exporteras fortfarande i stora mängder, trots sanktionerna. Bland annat har Förenade Arabemiratens import rusat sedan kriget i Ukraina startade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryskt guld flödar fortfarande ut i världen, trots sanktionerna som införts efter landets invasion av Ukraina.

Nytt handelsnav för ryskt guld

Förenade Arabemiraten har enligt Reuters blivit ett handelsnav för ryskt guld, och det bygger man på uppgifter från den ryska tullen.

Under 2021 importerades 1,3 ton guld av Förenade Arabemiraten. Den siffran har vuxit till svindlande 75,7 ton, värt 4,3 miljarder dollar (drygt 46,3 miljarder kronor).

ANNONS

Senaste nytt

99,8 procent av importen

Efter Förenade Arabemiraten är Kina och Turkiet viktiga importörer av ryskt guld med runt 20 ton vardera mellan 24 februari 2022 och 3 mars 2024 uppger nyhetsbyrån.

Det innebär att tre länder står för 99,8 procent av den sammanlagda importen av ryskt guld.

Handel med ryskt guld förbjuden

ANNONS

Före kriget var London det viktigaste handelsnavet för det ryska guldet, men många banker och logistikbolag har upphört med handeln efter den fullskaliga invasionen av Ukraina och kriget som följde.

Londons guldmarknad förbjöd ryska guldtackor som tillverkats efter 7 mars 2022. Beslutet följdes av EU, Schweiz, USA, Kanada och Japan, som alla förbjöd import av rysk ädelmetall.

Om det ryska guldet kommer in gjuts det om av en lokal raffinör.

Gjuts om – rundar sanktioner

Exportuppgifter från Ryssland visar dock att de ryska producenterna snabbt hittade nya marknader i länder som inte infört sanktioner, som just Kina, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Louis Marechal, expert på guldinköp på OECD, säger att det finns en risk att ryskt guld smälts ned och gjuts om för att sedan komma in på marknaden i USA och Europa utan att ursprunget avslöjas.

Billigare än riktmärket

“Om det ryska guldet kommer in gjuts det om av en lokal raffinör, köps av en lokal bank eller handlare och säljs sedan in på marknaden, där finns det en risk”, säger han enligt Reuters.

ANNONS

Reuters har fått uppgifter om export av ryskt guld på 116,3 ton från krigets utbrott i februari 2022 fram till mars i år.

En källa säger till nyhetsbyrån att stora mängder ryskt guld transporterats till Förenade Arabemiraten, till ett pris som ligger 1 procent under det globala riktmärket.

Läs även: Iskallt rekord: Här är världens dyraste glass 

Läs även: Guld är superhett – men hur länge till? 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS