En ny rapport från konsultbolaget Rystad Energy påstår att det vore dåligt för klimatet om Norge slutade med olja. Men kritikerna menar att det är ett beställningsjobb av oljelobbyn till den norska valrörelsen. 

ANNONS

Framtiden för Norges olje- och gasindustri har blivit en viktig fråga i den norska valrörelsen. Landet går till val den 13 september. Bland annat går norska miljöpartiet MDG till val på att stänga ned oljeindustrin.

”Ersättas av källor med högre utsläpp” 

Men i en ny rapport från konsultbolaget Rystad Energy påstås att ett sådant drag snarare skulle vara kontraproduktivt för klimatet – oljan skulle bara ersättas av smutsigare alternativ.

”Det vi i grunden har kommit fram till är att om man sänker den norska olje- och gasproduktionen kommer gasen i huvudsak att ersättas av källor med högre utsläpp. Så summan av klimatgasutsläppen blir större”, säger Jarand Rystad, grundare av konsultfirman Rystad Energy, till nyhetsbyrån NTB (länk till TT-artikel på vk.se).

”Amerikansk flytande gas kräver enormt mycket energi för att kylas ned, fraktas över Atlanten och tas in i Europa. Och rysk rörgas fraktas ända från Sibirien till Europa, med 250 kompressorstationer på vägen. Det är väldigt stora utsläpp knutna till det”, säger han.

Beskrivs som beställningsjobb

Rapporten möter dock hård kritik – den beskrivs som ett beställningsjobb från oljelobbyn för att påverka valrörelsen. Vilket också stolt bekräftas av oljelobbyn själva att det är just så det ligger till. När studien publicerades framkom att den är beställd och betald av branschorganisationen Norsk olje og gass.

”I en valrörelse där det är många partier som faktiskt vill avveckla norsk olje- och gasnäring är det viktigt att få fram kunskap”, säger Torbjørn Giæver Eriksen, samhälls- och politikchef på Norsk olje og gass.

ANNONS
ANNONS

”Denna rapport har noll trovärdighet. Det är inte fackgranskad forskning, utan ett beställningsjobb köpt och betalt av oljelobbyn”, säger å andra sidan Lan Marie Berg, MDG:s toppkandidat i Oslo.

Läs även: Norge tänker satsa vidare på olja och gas [Dagens PS]