Marknaden för litium är hetare än någonsin och den ökande efterfrågan på batterimetallan har förändrat hur metallen köps och säljs.

ANNONS

I de flesta elbilsbatterier är litium en viktig komponent och metallen håller nu på att bli en av världens viktigaste varor. Priserna har nått aldrig tidigare skådade nivåer när biltillverkare försöker säkra framtida leveranser i en situation där prognoserna på efterfrågan fortsätter att öka, det rapporterar Bloomberg.

Trots det här har det till ganska nyligen nästan varit omöjligt att handla med litium. Priser skulle fastställas i privata och långsiktiga avtal mellan några få dominerande leverantörer och deras kunder, utan mellanhänder.

Men den ökande efterfrågan på litium har nu förändrat hur litium köps och säljs och många leveransavtal har blivit mycket kortare och fått rörliga priser som är kopplade till spotmarknaden. Dessutom experimenterar börser från Singapore till Chicago med nya terminskontrakt.

Riktar uppmärksamheten mot litium

Råvaruhandlare riktar också sin uppmärksamhet mot batterimetallen och företag som Trafigura Group and Glencore, som tjänar pengar på att köpa och sälja råvaror, börjar ge sig in på litiummarknaden.

Råvaruhandlare menar att de kan hjälpa marknaden att mogna och breddas samt minska riskerna för andra aktörer i leverantörskedjan. Vissa, exempelvis Trafigura, investerar dessutom i nya produktionskällor.

”Aktiviteten hos handlare på litiummarknaden borde göra detta till en mer transparent och effektiv marknad över tid. Det är som olja på 70-talet, när regeringar sålde till konsumenter men sedan började handlare tillhandahålla tjänster och det hjälpte till att utöka och utveckla marknaden snabbare. Litium börjar gå igenom den processen”, säger Martim Facada, en litiumhandlare på Traxys, till Bloomberg.

Oro för att priserna ska bli för höga

Jämförelsen med olja för ett halvt sekel sedan är inte perfekt, jämfört med mer etablerade och likvida råvarumarknader är litiummarknaden väldigt liten.

ANNONS
ANNONS

En av farhågorna på litiummarknaden är att den extremt stora bristen på utbud gör att priserna riskerar att bli så höga eller att metallen blir så svåråtkomlig att biltillverkare inte längre kan köpa den.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Europas första litiumgruva går ihop med spac [Dagens PS]