Dagens PS

Boliden rasar efter brand: "Uppskattas till år"

Boliden brand
Kraftig brand rasar i Rönnskärsverken i Skelleftehamn under tisdagen. (Foto: Per Strömbro/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Gruvbolaget Boliden faller 4,3 procent på börsen efter en brand i bolagets produktionsanläggning i Skelleftehamn. Det kan ta åratal att återställa verksamheten, medger bolagets pressavdelning för Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Natten till tisdag den 13 juni bröt en brand ut på Bolidens anläggning Rönnskärsverken i Skelleftehamn, som är ett smältverk som utvinner metaller ur råvaror. Framförallt produceras koppar, guld, silver, bly och zinkklinker.

”All produktion på Rönnskär är tillsvidare stoppad, en inledande bedömning är att denna kan återupptas inom några veckor. Nu samarbetar Rönnskär fullt ut med Räddningstjänst för att begränsa ytterligare spridning av branden”, skriver Boliden i pressmeddelandet.

Elektrolysverket brann ned, men inga personer skadades. All produktion är för tillfället stoppad.

”Merparten av produktionen kommer att kunna återupptas inom några veckor som vi bedömer det, dock med vissa anpassningar till följd av den påverkan som skett”, skriver kommunikationschefen Klas Nilsson i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Det gäller dock inte den del av verksamheten där det nedbrunna elektrolysverket var kritiskt, som koppartillverkningen. Det måste byggas om på nytt.

”Tyvärr kommer det också ta tid att återställa verksamheten vilket uppskattas till år i nuläget”, skriver Klas Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt. Han skriver också att det finns försäkringar, men att han inte har möjlighet att gå in på detaljer om det.

Vid 15.30-tiden på tisdagen har Boliden tappat 4,3 procent på börsen.

Läs även: Boliden faller tungt på delårsrapporten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS