Paradox Interactive, Sveriges största gamingbolag, rusar på börsen. Företagets försäljningssiffror rasar, men det ser inte ut att påverka annat än uppåt på börsen. 

ANNONS

En färsk delårsrapport från speljätten borde inte göra någon människa glad, och vd Fredrik Westers kommentar i rapporten sammanfattar det mesta:

”Den här rapporten är en besvikelse, vi underpresterar på flera viktiga nyckeltal men även på de kvalitetsmått vi ställt upp för våra produkter, något vi har identifierat och arbetar hårt med att förbättra”, säger han.

Försäljningen minskade med 42 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period 2020 enligt tisdagens rapport.

Omsättningen för tredje kvartalet 2020 låg på knappt 495 miljoner – i år kom den in på drygt 289 miljoner kronor.

Minus 45,4 miljoner före skatt

Inte heller resultatet är något att glädjas åt, förlusten före skatt var vid slutet av kvartal tre 2021 45,4 miljoner kronor, jämfört med förra årets plus på 187 miljoner.

”Resultatet före skatt på -45 MSEK är till stor del drivet av engångskostnader kopplade till nedskrivningar av avslutade projekt. Men vi har också haft förseningar i vår spelutveckling vilket har lett till för få släpp av nytt innehåll till våra kärnspel”, skriver Fredrik Wester.

Samma dag som den minst sagt nedslående delårsrapporten presenterades rusade Paradox Interactives aktie med 10,2 procent på Stockholmsbörsen några minuter efter öppningen.

Mindre, snabbare, mer fokuserat

First North-noterade Paradox Interactive ska enligt Privata Affärer ”inta en mer konservativ hållning till extern utveckling, såvida bolaget inte har en start och prövad relation med studion ifråga” hädanefter.

”Framåt har vi starkare ramar för hur vi arbetar med och målsätter kvalitetsnivån på spel och expansioner samt skapat ett tydligare ägarskap över spelkvalitet där besluten fattas närmare spelutvecklingen”, skriver Fredrik Wester.

ANNONS
ANNONS

Vd Fredrik Wester konstaterar också att det är viktigt att företaget fortsätter att ”utforska fler och nya intäktsströmmar” på nya områden där man tror att det finns framgångspotential. Däremot ska dessa räder framgent vara snabbare och billigare, och mer fokuserade i omfattning.

Sedan Fredrik Wester gjorde comeback och tog över som vd efter Ebba Ljungeruds tid på posten, något som Dagens PS tidigare rapporterat om, har Paradox aktie gått spikrakt uppåt. Den senaste veckan har kursen på Paradoxaktien stigit med drygt 17 procent.

Läs även: Vd för Paradox erkänner olämpligt beteende [Dagens PS]