Samtidigt som Ola Serneke förhandlade om en miljardaffär i Järfälla kommun investerade han i en fjällby där en av kommunens tjänstemän äger en fjällstuga.

ANNONS

Tjänstemannen jobbade för Ola Sernekes investering i Järfälla kommun i flera år och fick samtidigt betalt av byggbolaget Serneke. Enligt Ola Serneke skulle investeringen på 4 miljarder kronor i Fjätervålen förvandla den lilla fjällbyn till ett nytt Åre eller Sälen.

Kontakt i flera år

Enligt en granskning gjord av Göteborgs-Posten har Ola Serneke i flera år haft kontakt med kommuntjänstemannen som har en stuga i Fjätervålen.

Fjätervålen ligger i Älvdalens kommun i norra Dalarna och har, enligt egen utsago, Dalarnas högsta skidbacke. Folk har kommit dit för utförsåkning sedan 1960-talet. På 1980-talet byggdes en skidanläggning som drivs av bolaget Fjätervålen AB.

Avtal med Järfälla kommun

Under 2015 började Järfälla kommun arbeta med Sernekes miljardinvesteringar i kommunen. 2017 träffade Järfälla kommun och Serneke ett avtal om att direktanvisa mark vid den planerade nya tunnelbanestationen. Avtalet gav Serneke exklusiv rätt att förhandla med kommunen om köp av marken, som senare också köptes.

En kort tid efter det att markanvisningsavtalet hade träffats meddelade Ola Serneke att hans bolag skulle investera i Fjätervålen.

Stugpriserna i området ökade markant

Ola Sernekes löfte om att investera 4 miljarder kronor i Fjätervålen kommer förändra den lilla fjällbyn. Det finns planer på en helt ny skidby, större skidlift och hotell.

I januari 2018 gick Ola Serneke in som ägare i Fjätervålen AB, med en investering på 10 miljoner kronor blev han ägare till 40 procent av aktierna i bolaget. Efter det har priset på stugor i området ökat kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Fick avgå i januari

Göteborgs-Posten avslöjade i slutet av januari att Ola Serneke, som då var vd för det börsnoterade bolaget Serneke Group, under flera års hade skrivit under pseudonym och ljugit om sin identitet på Aktieforum. Det ledde till att han fick lämna sina roller som vd och styrelseledamot i Serneke Group.

Läs mer: Ola Serneke: ”Det finns bättre börs-vd:ar”

Läs mer: Pressen blev för stor – Ola Serneke avgår