Dagens PS

Nya trenden: Låt aktier betala skulderna

Fler vill till börsen för att minska sina skuldberg
På väg till börsen? Nya trenden internationellt är att fler bolag väljer att notera sig när skuldbergen börjar hota företagen på allvar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Stora skulder? Minska dem genom en notering eller genom att sälja av aktier i företaget. Nu ökar den nya trenden – men inte utan motstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under inledningen av året – fram till och med april – har noterade amerikanska företag genomfört aktieförsäljningar på motsvarande 304 miljarder svenska kronor, där motivet varit att man behövt kapitaltillskott för att minska sina skulder.

Det är en ökning med 56 procent jämfört med de föregående tolv månaderna, konstaterar Bloomberg.

“Högre lånekostnader börjar kosta på”, säger Evgenia Molotova, senior investeringschef på Pictet Asset Management Ltd.

“Med en hög nivå av osäkerhet om räntor” är det vettigt “att utnyttja börsintroduktionsmarknaden eftersom det öppnar sig, även om värderingarna inte är i närheten av Covid-eran med 0 procent räntesats”, konstaterar Molotova.

Ger möjligheter

Den starka aktiemarknaden ger möjligheter att höja det egna kapitalet för att skapa en sundare finansiell situation, säger George Maris, investeringschef för globala aktier på Principal Asset Management.

S&P 500-indexet har stigit cirka 28 procent det senaste året och Europas Stoxx 600 har stigit mer än 12 procent under samma period.

Det har gjort att ”skulddrivna börsintroduktioner” och analytiker väntar sig en fortsatt ökning.

ANNONS

“Vi har uppriktigt sagt inte sett den emissionsnivå som vi kanske hade förväntat oss att se”, säger Tom Snowball, chef för den brittiska aktiekapitalmarknaden hos BNP Paribas.

ANNONS

Senaste nytt

”Kan inte vänta sig”

Men det är ingen självklar promenad i parken att komma till börsen för att minska sin skuldbörda, påpekar Luc Mouzon, chef för aktiekapitalmarknaden hos Amundi Asset Management.

“Företag kan inte vänta sig att vi ska betala för att öka deras förmåga att sänka räntor via börsnotering, men som sagt, alla skulder är inte desamma”, konstaterar Mouzon.

“Vi föredrar börskandidater som har tillväxt eller M&A-relaterade skulder på sina balansräkningar framför de som är så belånade att deras fria kassaflöden äts upp av skulderna.”

Kräsna investerare

Investerare är kräsna kring affärer eftersom de inte vill finansiera en direkt rekapitalisering av ett företag genom en börsnotering och kommer att kräva prisrabatter för dem som försöker, menar flera kapitalförvaltare hos Bloomberg.

“Med räntor som förblir högre under längre tid, kommer räkningen när det gäller skuldbetalningar”, säger Nicole Kornitzer, portföljförvaltare hos Kornitzer Capital Management Inc.

ANNONS

”Bra tid att göra det”

En fördel med att minska skulden genom aktieförsäljning är att det kan förbättra ett företags resultat per aktie, säger Thomas Martin, senior portföljförvaltare på Globalt Investments, som förvaltar cirka 3 miljarder dollar.

“Företag som väntade på att räntorna skulle gå tillbaka för att kunna refinansiera sin skuld på det sättet, inser att det inte kommer att hända på länge”, säger han.

“De har egentligen inget annat val än att fixa den risken på sin balansräkning genom att höja eget kapital. Och det är en bra tid att göra det.”

Läs mer:

Riskkapitalister hotar fly Sverige. Dagens PS

Elva förväntade startup-IPO:er i år. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS