I en ny bok påstår Henrik Norén redan i titeln att det aldrig varit enklare att bli rik på börsen. Men receptet är inte särskilt komplicerat – låt marknaden göra jobbet.

ANNONS

Henrik Norén, med drygt 30 års erfarenhet från den nordiska finansmarknaden, har ett enkelt tips till investerare i sin första bok ”Det har aldrig varit enklare att bli rik: så blir du en vinnare på börsen”. Nämligen att låta marknaden göra jobbet.

”Det är slutsatsen i boken, och anledningen till det är att analytikerna, traders och investerare, är skickligare än någonsin tidigare”, säger han till Privata Affärer.

Tar hjälp av Roger Federer

Med hjälp av bläckfisken Paul, filosofen Galileo Galilei och tennisspelaren Roger Federer visar boken varför du inte ska lyssna på finansindustrins locktoner, enligt bokens beskrivning på Adlibris.

”Titta på statistiken, så ser vi att nästan alla aktiva fonder underpresterar mot det index man jämför sig med. Marknaderna är svåra att slå, särskilt när det finns en avgift som ska betalas.”

”Som att spela på lotto”

Han menar att det bästa man kan göra som sparare för att bli rik är att hitta en bred exponering med låg avgift. Att veta vilka fonder som kommer att slå marknaden är en omöjlighet rent statistiskt, det blir ”väldigt likt ett slumpmässigt utfall, som att spela på lotto”.

”Det enda man vet, med säkerhet, är hur stor fondavgiften är och att den spelar väldigt stor roll för det långsiktiga sparandet. Titta på avgiften”, säger han till Privata Affärer.

Tipset gäller alla menar han – även professionella investerare. Hans nyckel till att bli rik är att förstå ”varför marknaden som helhet ger en överlägsen långsiktig avkastning”.

ANNONS
ANNONS

”Det finns alltid historier om lyckade investeringar, men i stort sett alla skulle tjäna på att avgifta sig och inte ryckas med, utan hålla kursen och ha en bred exponering med låga avgifter.”

Läs även: Unikt lästips: Jobba mindre – och bli rik [Dagens PS]