Efter en månad av krig lanserar Ukraina nu ett digitalt museum byggt på NFTs som skildrar den ryska invasionen och krigets fasor dag för dag, skriver Robb Report.

ANNONS

Med syftet att bevara Ukraina och dess historia och bekämpa desinformation och propaganda skapar Ukraina nu webbplatsen ”Meta History: Museum of War”, där man som besökare ska kunna följa krigets utveckling och avgörande ögonblick utifrån en tidslinje med hjälp av NFTs. Detta enligt Alex Bornyakov, Ukrainas biträdande minister för digital utveckling, skriver Robb Report.

Ödesmättade tweets

På det digitala musseet presenteras betydande händelser från konflikten mellan Ukraina och Ryssland, i kronologisk ordning, som NFTs. Alla unika och ödesmättade med tillhörande tweets, datum, klockslag och illustrationer från ukrainska konstnärer.

Bland de motiv som presenteras återfinns bland annat en NFT med en tweet från Nato, som på dag tre av den ryska invasionen uppmanar Ryssland till reträtt. Ett budskap som illustrerats av konstnären Alina Kropachova och föreställer en kompass med ett tjurhorn fäst vid sig, skriver Robb Report.

Bekämpar ryktesspridning och propaganda

Tanken är att konstverken ska finnas tillgängliga för försäljning från och med den 30 mars med utgångspriser på 0.15 ether, som just nu värderas till 475 dollar, motsvarande ungefär 4200 kronor. Intäkterna ska gå till det ukrainska ministeriet för digital utveckling.

Hittills har bara de tre första dagarna av kriget dokumenterats på webbplatsen, men målet är att löpande fylla på med händelser från kriget och föreviga dem med hjälp av modern teknik i ett försök att bekämpa rysk skrämseltaktik, ryktesspridning och fake news.

Som ett led i det har man baserat sina NFTs på tweets från internationella, statliga organ och tjänstemän. Detta för att kunna verifiera källan bakom respektive markör på tidslinjen, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Med projektet sällar sig ministeriet för digital utveckling till en rad liknande kampanjer där man på senare tid samlat in miljoner dollar till förmån för det ukrainska folket med hjälp av NFTs.

Läs även: Sanktioner: Ryska leveranskedjor på tur [Dagens PS]