Aktien i Netflix har rasat 35 procent på bara ett dygn – cirka 470 miljarder kronor av streamingtjänstens börsvärde har gått upp i rök.

ANNONS

Det har gått med blixtens hastighet för – ungefär ett dygn – Netflix att förlora mer än 50 miljarder dollar av börsvärdet, motsvarande drygt 470 miljarder kronor, rapporterar bland andra BBC.

Orsaken är företagets besked om tappet av 200 000 abonnenter under årets första kvartal, som Dagens PS berättade om redan på onsdagsmorgonen med hänvisning till CNBC.

Varnar för att miljoner prenumeranter kan försvinna

Det Netflix fruktar nu, vilket vi också redan nämnt, är att ytterligare flera miljoner prenumeranter kan lämna streamingtjänsten under detta kvartal.

Hårdare konkurrens från rivaler, höjda priser och att Netflix lämnat Ryssland i spåren av kriget i Ukraina anges som orsaker till den tunga smällen.

För att parera den planerar Netflix nu att bland annat skära ner på möjligheten för abonnenter att dela lösenord med hushåll som inte betalar för tjänsten.

Netflix uppskattar att omkring 100 miljoner hushåll tittar på utbudet utan att betala för det.

Kände investeraren har dumpat Netflix

En av USA:s mest kända investerare, William Ackman, dumpade på onsdagen sin investering i Netflix på 1,1 miljarder dollar och tog därmed en förlust på mer än 400 miljoner dollar, uppger flera internationella affärsmedier.

Enligt uppgift köpte Ackmans hedgefond Pershing Square Capital Management Netflix-aktierna för bara tre månader sedan.

ANNONS
ANNONS

”Även om Netflix verksamhet i grunden är enkel att förstå, mot bakgrund av den senaste tidens händelser, har vi förlorat förtroendet för vår förmåga att förutsäga företagets framtidsutsikter med tillräcklig säkerhet”, skriver Ackman enligt BBC som motiv till att hedgefonden nu avyttrar sin Netflix-portfölj.

Kan inte längre surfa på pandemin

Under pandemin kunde Netflix rida på vågen av restriktioner som isolerade människor i hemmen, vilket ökade intresset för företagets streamingtjänster rekordartat.

Men nu varnar analytiker i likhet med William Ackman för att Netflix tillväxt är på väg att ta slut, även om företaget fortfarande är världens största streamingtjänst med över 220 miljoner prenumeranter i världen.