Dagens PS

Möt dolda fondstjärnan som är skolad av Buffett

Finansräven-gästen Henrik Andersson på Didner & Gerge är Wall Street-oraklet Warren Buffett okända lärjunge. (Foto: skärmdump från Youtube)
Finansräven-gästen Henrik Andersson på Didner & Gerge är Wall Street-oraklet Warren Buffett okända lärjunge. (Foto: skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 11 sep. 2020

Finansräven rivstartar efter sommaren med en av den svenska fondbranschens verkliga tungviktare – Henrik Andersson, förvaltare av Didner & Gerges globalfond. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Henrik Andersson är i stort sett okänd utanför delar av finansbranschen, men anses vara en av skickligaste. Han berättar generöst hur man gör för att jaga rätt på vinnande aktier över hela jordklotet.

Han skolades i USA på University of Nebraska där Warren Buffett var en högst närvarande person, och personligen föreläser för studenterna om hur de ska investera.

Från början var Henrik Anderssons plan att bli journalist, men det ändrades snabbt när han fick träffa Buffett, som han beskriver som “en husgud” i Nebraska.

“Då försvann tankarna på att bli journalist. Buffett kommer alltid vara en inspirationskälla”, säger Henrik Andersson till Dagens PS publisher Mats Hedberg, som podd-intervjuar den för många kanske okända men tunga fondförvaltaren.

Utgår från ett blank papper

Det bästa han vet är att sätta ihop en fondportfölj utifrån “ett blankt papper”.

“Det borde alla få göra”, säger Henrik Andersson och menar att det öppnar för kreativa och förhoppningsvisa tacksamma idéer ur avkastningssynpunkt.

ANNONS

När det gäller investerarlegendaren Warren Buffett är han så klart imponerad, men samtidigt delar han inte Buffett syn i allt när det gäller börsen.

Buffett är, säger han, hårt bakbunden i och med sin stora, hårt exponerade börsportfölj.

“Han kan inte agera fritt, säga och göra vad han vill, men det finns ingen som kan mäta sig med Buffett när det gäller vad man ska söka efter i bolag.”

Henrik Andersson nämner ytterligare ett par förebilder, särskilt i frågan om investeringar på hållbarhetsområdet.

Så tänker fondproffset

Han avslöjar förstås hur han själv tänker ur placeringssynpunkt, vilket strategi som han ser som det vinnande konceptet där han bland annat avråder från att “hoppa mellan tuvor”, som han uttrycker det.

Utgångspunkten är att bolagen är välskötta, att ledningen är kompetent och har hög integritet och att viljan finns att återinvestera kapital och att inte för mycket delas ut till aktieägarna.

“Att företaget vill växa under lång tid framöver är jätteviktigt. Och vi vill komma in i bolaget till en rimlig värdering”, betonar Henrik Andersson.

ANNONS

På frågan hur en typisk arbetsdag ser ut, svarar han att tanken är att vara lite av fondvärldens Björn och Benny i Abba.

“Vi vill skriva samma låt hela tiden men med lite variation”, säger han och utvecklar sitt resonemang.

Det handlar om, säger han, “att försöka vara så produktiv som möjligt i stället för att drivas av inspiration”.

Han pratar om hur svårt det är att hitta “ett mellanläge” till att casha hem vinsten och sitta kvar, rätt tajming så att säga, och han berättar att han och kollegorna följer en investeringsbok med fastställda punkter för att så långt det är möjligt hålla huvudet kallt i det sammanhanget.

Det och mycket annat pratar toppförvaltaren Henrik Andersson på Didner & Gerge om i Finansräven.

Missa inte det!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS