Dagens PS

Minskad tillverkning i Kina sänker oljepriserna

Kina är världens största importör av råolja och nedstängningar på grund av covid-19 stoppar fabriksverksamheter i landet, vilket påverkar oljepriserna
Kina är världens största importör av råolja och nedstängningar på grund av covid-19 stoppar fabriksverksamheter i landet, vilket påverkar oljepriserna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 aug. 2022Publicerad: 01 aug. 2022

På måndagen sjönk oljepriserna efter att svag tillverkningsdata för juli från Kina och Japan vägts in i utsikterna på efterfrågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brent-oljeterminer sjönk på måndagen, vid 07:08 svensk tid, med 0,8 procent, till 103,15 dollar, cirka 1 048,79 kronor, per fat, West Texas Intermediate-råolja sjönk vid samma tid med 1,2 procent till 97,44 dollar, cirka 990,73 kronor per fat, det rapporterar Reuters.

Brent och WTI avslutade juli med förlust eftersom stigande inflation och räntor ökar på rädslan för en lågkonjunktur som kan minska efterfrågan på bränsle. I en Reuters-prognos sänkte analytiker för första gången sedan april sin prognos för 2022 års genomsnittliga Brent-priser till 105,75 dollar, cirka 1 075,22 kronor, per fat och WTI till 101,20 dollar, cirka 1 029,77 kronor.

Tillverkning minskar i Kina

Kina är världens största importör av råolja och nya nedstängningar på grund av covid-19 stoppade åter fabriksverksamheter i landet. Data visar att Caixin/Markit manufacturing purchasing managers’ index, PMI, (inköpschefsindex) minskade till 50,4 i juli, från 51,7 i juni, vilket är mycket under analytikers förväntningar.

“Kinas nedslående tillverknings-PMI är den primära faktorn som pressade oljepriserna i dag”, säger CMC Markets analytiker Tina Teng till Reuters.

“Data visar en överraskande minskning av ekonomiska aktiviteter, vilket tyder på att återhämtningen av världens näst största ekonomi från covid-nedstängningarna kanske inte är så positiv som tidigare väntat, vilket försvagade utsikterna för efterfrågan på råoljemarknaderna,” fortsätter hon.

I Japan ökade tillverkningsaktiviteten i den svagaste takten på tio månader.

Möte om oljeproduktionen i september

På onsdag ska organisationen för de oljeproducerande länderna, OPEC, och allierade inklusive Ryssland, en grupp kallad OPEC+, ha ett möte för att besluta om produktionen i september. I en Reuters-undersökning sade två av åtta källor från OPEX+ att en blygsam ökning för september kommer diskuteras vid mötet, men övriga sade att produktionen troligtvis kommer hållas stabil.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Olja ger Saudiarabien högst tillväxttakt sedan 2011

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS