Dagens PS

USA och EU samarbetar om försörjningskedja

flagga
EU och USA samarbetar för att motverka Ryssland. Foto: Michael Sohn/TT
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 12 maj 2022Publicerad: 12 maj 2022

USA och EU planerar att fortsätta ta itu med försörjningskedjan och andra störningar när de visar en enad front mot Ryssland. Med start på söndag träffas höga tjänstemän för att diskutera samarbete kring handels- och teknikfrågor i Paris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Handels- och teknikrådet avser att utveckla gemensamma tillvägagångssätt och utforska gemensamma lösningar för att förbättra försörjningskedjans motståndskraft, främja förutsägbarhet och diversifiering av handeln”, säger representanter från EU och USA i ett gemensamt uttalande som Bloomberg tagit del av.

Mycket har förändrats

Stämningen inför det andra mötet i TTC, som inrättades förra året för att samarbeta kring frågor som exportkontroll och halvledarbrist, visar hur mycket som har förändrats de senaste månaderna. Det inledande mötet i september ställdes nästan in efter att ett amerikanskt försvarsavtal med Australien om leverans av kärnkraftsdrivna ubåtar utlöste en diplomatisk tvist med Frankrike.

“Under det senaste året har vi stärkt, fördjupat och höjt vår relation”, står det i utkastet till uttalande. Som den senaste händelseutvecklingen har visat, är starka transatlantiska band och samarbete i frågor relaterade till handel, teknik och säkerhet viktigare än någonsin.” Så står det i det gemensamma uttalandet från EU och USA.

Samarbetar för att mildra försörjningsbristen

Uttalandet nämner Ryssland mer än ett dussin gånger, och lyfter fram samordningen av exportkontroller och sanktioner mot Moskva efter dess invasion av Ukraina i februari. De två parterna planerar att säga att de “är fast beslutna att djupt förbättra” sitt samarbete om teknik med dubbla användningsområden och exportkontroller, samt att mildra försörjningsbristen orsakad av kriget.

Kinafrågor på agendan

Det finns ingen hänvisning till Kina i det gemensamma uttalandet, men många frågor på TTC:s agenda verkar riktas mot Peking. Båda sidor vill samarbeta ytterligare genom att skapa ett system för att meddela varandra om brist på halvledare, samt samordna subventioner till chipproducenter för att skydda sig mot ett subventionslopp som sporras av separata USA- och EU-lagar för att öka halvledarforskning och produktion.

ANNONS

Läs mer: USA:s inflation blev 8,3 procent i mars

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS