Dagens PS

Största internationella tappet för euron sedan 2011  

Euron
Euron blir mindre vanlig som globalt betalningsmedel. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Kriget i Ukraina och inflationen tynger ner euron som internationell valuta, medan dollarn behåller sin topposition. Euron används alltmer sällan vid globala transaktioner, vilket resulterat i dess största procentuella tapp på mer än ett decennium.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainakriget och den höga inflationstakten har bidragit till att försvaga eurons position som internationell valuta i mars, enligt Bloomberg. Samtidigt behöll den amerikanska dollarn för tionde månaden i rad sin starka position. Dollarn har dominerat som internationellt betalningsmedel sedan 2013, enligt data från the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, SWIFT.

Dollarn dominerar

Marknadsandelen för internationella betalningar med euron som valuta minskade i mars till 35,4 procent, vilket enligt SWIFT är den lägsta nivån sedan början av pandemin. Den amerikanska dollarn var den mest använda internationella valutan i mars, med en marknadsandel på 41,1 procent av alla SWIFT-transaktioner.

Yenen ökade

Den japanska yenen ökade sin marknadsandel till 2,8 procent medan den kinesiska valutan yuans andel av de internationella transaktionerna föll till sin lägsta nivå sedan november. Den främsta orsaken tros vara landets lockdowns till följd av pandemin.

Läs även: Inflationen i Sverige den högsta på mer än 30 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS