Dagens PS

Paul Krugman: Löjligt påstående om inflationen

Paul Krugman
Paul Krugman, Nobelprisvinnare i ekonomi, anser att det är "löjligt" att påstå att inflationen inte kan vara snabbt övergående. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 nov. 2021Publicerad: 13 nov. 2021

Blytunge Paul Krugman, Nobelprisvinnare i ekonomi, anser att det är “löjligt” att påstå att inflationen inte kan vara snabbt övergående.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans åsikt publiceras av ansedda New York Times under vinjetten “åsikt”, men Paul Krugman är inte vem som helst. Han är förvisso opinionsbildare på tidningen men även en omvittnat tung amerikansk nationalekonom, och dessutom mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2008.

Inflationen, som är skyhög just nu i USA, är bara några månader gammal. Därför blir det “löjligt” enligt Krugman att hävda att den inte kan vara övergående.

Vad det handlar om är att ha “tålamod” och inte få “panik”, framhåller den blytunge ekonomen i NY Times.

Dagens inflation jämförs bäst med hur det var under efterkrigstiden åren 1946-1948, och inte med hur det såg ut på 1970-talet, enligt Paul Krugman som skriver att misstaget som gjordes då, i slutet av 1940-talet, var att beslutsfattarna fortsatte bekämpa inflationen till och med när den hade upphört.

Krugman: Se och lär!

Den penningpolitik som bedrevs då ledde till recession 1948-1949, förklarar den internationellt kände nationalekonomen.

“Så vad kan 1946-48 lära oss om inflationen 2021? Då som nu var det en ökning av konsumentutgifterna, eftersom familjer rusade för att köpa de varor som inte hade varit tillgängliga i krigstid. Då tog det tid för ekonomin att anpassa sig till en stor förändring i efterfrågan – på 1940-talet, övergången från militära till civila behov. Då som nu blev resultatet inflation, som 1947 toppade på nästan 20 procent. Denna inflation begränsades inte heller till livsmedel och energi. Lönetillväxten inom tillverkningsindustrin, som var mycket mer representativ för ekonomin som helhet 1947 än den är nu, nådde en topp på 22 procent.”

Läxan vi kan lära av detta, enligt Paul Krugman, är att “korta episoder av överhettning inte nödvändigtvis leder till stagflation” – som på 1970-talet.

ANNONS

Läs mer om Paul Krugman här.

Läs även: Inflationen stiger i USA – högsta siffran sedan 1990

Läs mer: Chefsstrateg varnar för inflationsförnekelsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS