Dagens PS

Nobelpristagare: "Paniken kring inflation är död"

Paniken kring inflation
Nobelprisvinnaren Paul Krugman blåser av inflationsfaran i NY Times. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 juni 2021Publicerad: 26 juni 2021

Oroar du dig för inflation? Det är lugnt, enligt den respekterade ekonomen Paul Krugman som kallar paniken kring inflation “så förra veckan”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Paul Krugman, ekonomiprofessor och vinnare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, ofta kallat “Nobelpriset i ekonomi”, skriver en kolumn i New York Times. Den här veckan utropar han som veckan där paniken kring inflation har dött.

“För dem som ägnar större uppmärksamhet åt flödet av ny information är inflationspanik, du vet, så förra veckan”, skriver han.

Fed: Pandemirelaterat

Professorn baserar det på både den nya data som kommit in och USA:s centralbank Federal Reserves senaste uttalanden. Fed har argumenterat för att den senaste tidens inflation är tillfällig då den drivs på av pandemirelaterade orsaker som gjort sektorer som normalt räknas in i kärninflationen extra volatila, som begagnade bilar och trävaror och andra “icke traditionella” orsaker till inflation.

“Och det ser nu ut som om Fed hade rätt. Virkespriserna har sjunkit de senaste veckorna. Priserna på industriella metaller som koppar faller. Priserna på begagnade bilar är fortfarande mycket höga, men uppgången har stoppats och de kan ha nått en topp. Kärninflationen vinner igen”, skriver Paul Krugman i New York Times.

Han menar att faran för inflation kan blåsas av, då faran bygger på att boomen som kommer efter pandemin blir mycket, mycket större än analytikernas förväntningar och att alla rika som sparat upp kapital under pandemin skapar en köpfest utan dess like – samtidigt som Federal Reserve sitter och tittar på utan att göra något.

“Vilt oproportionelig”

Den senaste tidens uttalanden från centralbanken talar emot ett sådant scenario, då de tolkats som att Fed är villiga att trycka på bromsen om det skulle behövas framöver.

ANNONS

“Inflationsretorikens häftighet har varit vilt oproportionerlig i förhållande till de faktiska riskerna – och dessa risker verkar nu ännu mindre än för några veckor sedan”, skriver ekonomiprofessorn Paul Krugman i NY Times.

Läs mer: Nobelpristagare erkänner: ”Jag hade fel”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS