Lukoil vill köpa 6,3 miljarder dollar i sedlar

Uppdaterad: 03 aug. 2022Publicerad: 03 aug. 2022
Lukoil
Lukoil vill köpa dollar i sedlar (Foto: Seth Wenig) AP / TT)

Det ryska oljebolaget Lukoil  vill köpa 6,3 miljarder dollar i sedlar, en summa som motsvarar dess utestående obligationer och som kan lösa bolaget från sin skuld.

ANNONS
ANNONS

Utspelet från Lukoil kommer i samband med att man annars kan tvingas ställa in betalningar till utländska leverantörer. Det har varit långt ifrån självklart att ryska bolag har kunnat betala utländska skulder den senaste tiden, skriver Bloomberg.

På grund av en ändring i rysk lag, måste företag numera göra direktbetalningar till ryska skuldebrevsinnehavare istället för genom internationella clearingsystem.

För att betala utländska obligationsinnehavare måste ryska företag dessutom skaffa en särskild licens, som förutsätter att ryska bolag får betalt.

Lukoil täcker upp för skulder

Lukoil meddelar att bolaget har tillräckligt med pengar för att köpet. Återköpet kan spara hundratals miljoner dollar i räntebetalningar för Lukoil eftersom de utestående sedlarna har löptider som sträcker sig från 2023 till 2031, skriver Bloomberg.

Lukoils obligationer har hittills handlats till cirka 60 procent av deras nominella värde eller ännu mindre efter invasionen i Ukraina. Många sålde snabbt av sina obligationer och andelar i bolaget.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS