Så stort är det samlade marknadsvärdet.

ANNONS

Många talar om en spekulativ kryptobubbla.

Sant eller falskt? Det är oklart. Obestridligt är i alla fall att handeln med digitala valutor är en långsiktig och stigande trend.

Såväl investerare som aktörer är medvetna om att volatiliteten är hög och att risktagandet på förekommen anledning är densamma.

Och det svänger som bekant snabbt på marknaden. För bara några veckor sedan nådde bitcoin rekordnivån 5.000 dollar för att kort efteråt falla tillbaka till nivåer kring 3.000 dollar.

Branschtidningen Finansliv konstaterar att det totala värdet för kryptovalutor är cirka 100 miljarder dollar, varav bitcoin utgör ungefär hälften.

ANNONS
ANNONS

”Volymerna går att jämföra mot vedertagna betalningssystem som Visa eller Mastercard som har ett marknadsvärde omkring 235 respektive 150 miljarder dollar. Jämför man mot ledande valutor som dollar, euro eller yen är kryptovalutors andel i marknaden försvinnande liten”, skriver tidningen.

När det gäller priset på kryptovalutor styrs det inte oväntat av utbud och efterfrågan, och särskilt i Asien har efterfrågan på bitcoin ökat på senare år. I Japan blev bitcoin i år legitimt som betalningsmedel.

På frågan hur många plånböcker för kryptovalutor som finnsvis ar en studie från Cambridgeuniversitet – enligt Finansliv – att antalet plånböcker fyrfaldigast  från 2013 till 2016.

Studien baseras på 26 handelsplatser och intervallet mellan 5,8 och 11,5 miljoner aktiva plånböcker tros vara någorlunda nära sanningen.

Det finns omkring 1.000 olika kryptovalutor, men de flesta liknar antingen bitcoin, Ethereum, Ripple eller Litecoin, där en klar majoritet av användarna finns.

Läs mer från PS kryptovalutor nedan:

ANNONS
ANNONS

21-årig svensk drar in halv miljon – per månad [DagensPS] >

Jätteaktör lanserar bitcoin-terminer [DagensPS] >

Expert: ”Det punkterar bitcoinbubblan” [DagensPS] >

WTF is Ethereum? [DagensPS] >