Den svenska kronan har försvagats kraftigt mot dollarn och euron. Nu varnar chefsekonomen för att fallet kan komma att fortsätta. 

ANNONS

”Jag kan inte se vad det är som ska stoppa det här”, säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn till Affärsvärlden. Hans prognos för kronans framtid är minst sagt mörk: ”Jag tror tyvärr att det blir ännu värre”, fortsätter han. Grahn säger att Riksbankens agerande är mycket märkligt, och menar att det är Stefan Ingves som håller i alla nycklar till att vända trenden.

Den svenska kronan har sedan nyår försvagats med 9 procent mot dollarn, och 6 procent mot euron. En försvagad krona ska teoretiskt sett driva upp importpriser och därigenom höja inflationen, men det har inte skett, enligt artikeln.

Efter ett skarpt fall i samband med Riksbankens senaste räntebesked föll kronan ytterligare tidigare den här veckan när Donald Trump gjorde ett utspel mot Kina på Twitter. Senast i går kritiserade före detta statsminister Carl Bildt Sveriges penningpolitik, och kallade situationen för ”pinsam”.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: Bildt: ”Pinsamt – det här är inte bra för Sverige” [Dagens PS] >