Aktivistinvesteraren Bluebell Capital vill att Blackrocks vd Larry Fink avgår på grund av företagets påstådda ”hyckleri” när det gäller dess satsningar på miljö, sociala frågor och styrning (ESG).

ANNONS

I ett brev till Blackrocks vd Larry Fink daterat 10 november skriver aktieägaren Bluebell Capital att vad Blackrock säger och vad bolaget gör inom ESG är olika saker. Det får dem att kräva vd:ns avgång på grund av ”ryktesrisk (inklusive greenwashing-risk) som BlackRock under ledning av Larry Fink orimligt har utsatt företaget för”.

Blackrock svarar CNBC under onsdagen: ”Under de senaste 18 månaderna har Bluebell genomfört ett antal kampanjer för att främja deras klimat- och styrelseagenda. BlackRock Investment Stewardship stödde inte deras kampanjer eftersom vi inte ansåg att de var i våra kunders bästa ekonomiska intresse.”

Mycket riktigt har London-baserade Bluebell tidigare riktat in sig på sådana som Richemont och Solvay, och bidrog till att framgångsrikt tvinga fram en omstrukturering av ledningen hos Danone.

Men Bluebell står på sig mot världens största kapitalförvaltare Blackrock.

”Vi ser att BlackRock stöder ett antal dåliga metoder ur ett förvaltnings-, socialt och miljöperspektiv som faktiskt inte är i samklang med vad de säger”, säger Giuseppe Bivona, partner och medgrundare på Bluebell till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Larry Fink: ”Kryptobolagen kommer att dö” [Dagens PS]